Elnur Soltanov este adjunctul ministrului Energiei din Azerbaidjan, membru al consiliului de administrație al Socar și îndeplinește și funcția de director executiv al echipei de organizare a conferinței COP29, care va începe luni în Azerbaidjan. El a fost filmat pe ascuns în timp ce purta discuția privind oportunitățile de investiții la Socar: “Avem o grămadă de zăcăminte de petrol care urmează să fie exploatate”, poate fi auzit acesta pe înregistrare.

BBC a obținut dovezile de la organizația pentru drepturile omului Global Witness. Unul din membrii acesteia s-a dat drept șeful unei firme de investiții din Hong Kong, firmă care în realitate nu există. Acesta din urmă a susținut că vrea să discute oportunități de afaceri la Socar și că, în scopul întăririi colaborării, firma vrea să sponsorizeze summitul climatic.

Pe parcursul discuției care a avut loc online, Soltanov a mai declarat că evenimentul este dedicat “rezolvării crizei climatice și tranziției de la combustibilii fosili într-un mod ordonat, corect și echitabil (…) Oricine ar putea veni cu soluții, inclusiv companiile de petrol și gaze. Ușile Azerbaidjanului sunt deschise”. Dacă inițial el i-a propus celui ce se dădea drept investitor să ia în calcul proiectele de tranziție ecologică, pe parcursul convorbirii i-a vorbit despre planurile statului de a crește producția de gaze naturale: “Socar comercializează petrol și gaze în toată lumea, inclusiv în Asia”. Câteva săptămâni mai târziu, arată BBC, firma fictivă a primit un e-mail prin care a fost informată că Socar dorește să exploreze posibilitățile de investiții.

ONU a transmis că nu poate comenta dezvăluirile, dar că standardele sale privind organizatorii summitului COP prevăd că aceștia trebuie să acționeze fără interese ascunse, fără prejudecăți sau favoritisme. 

Petrolul și gazele naturale sunt responsabile de circa 90% din exporturile țării, în timp ce veniturile de pe urma acestora reprezintă jumătate din PIB. Organismul științific al ONU din domeniul climei, recunoaște că petrolul și gazele vor avea un rol important în sistemul energetic global până la jumătatea secolului, însă subliniază că majorarea producției nu este compatibilă cu obiectivul asumat la summitul climatic de la Paris, privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste media dinainte de Revoluția Industrială.

Este al doilea an consecutiv în care BBC dezvăluie probleme de conduită ale țării gazdă. Anul trecut, au fost realizate rapoarte privind planurile Emiratelor Arabe Unite de a profita de COP28 pentru afaceri similare. 

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday