În declarația sa de joi, prin care l-a felicitat public pe Trump pentru câștigarea alegerilor din SUA, Putin a dat de înțeles că anturajul acestuia și-ar fi exprimat “dorința de a restabili relațiile cu Rusia și de a ajuta la încheierea crizei ucrainene” și a remarcat ulterior că “Rusia este deschisă posibilității de a restabili relațiile cu Statele Unite”. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că președintele rus încearcă deja să modeleze politica externă a președintelui ales al SUA și să obțină o resetare a relațiilor Rusia-SUA, dar în condițiile Rusiei.
“Putin a dat vina pe Statele Unite pentru subminarea acestor relații prin impunerea sancțiunilor economice și a restricțiilor la importurile și exporturile Rusiei, uitând să menționeze că aceste decizii au venit ca urmare a invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei în Ucraina. Declarația lui Putin implică că Rusia ar accepta orice resetare a relațiilor dintre SUA și Rusia, dar numai dacă SUA ar renunța la sancțiuni și ar înceta să mai susțină Ucraina. Aceste condiții beneficiază numai Rusiei și sunt în detrimentul intereselor SUA”, arată ISW.
Putin a reiterat narațiunea conform căreia NATO ar fi un “anacronism flagrant”, sugerând în mod fals că Rusia nu este interesată să devină un hegemon, în ciuda faptului că Kremlinul a format deja un bloc anti-occidental cu Iranul, Coreea de Nord și China.
ISW mai arată că serviciul ucrainean de informații externe a raportat că autoritățile ruse au oprit parțial operațiunile de la rafinăriile din Volgograd, Ilsky, Krasnodar Krai, Yaisky și din regiunea Kemerovo, fiind incapabile să le repare după bombardamentele ucrainene din octombrie 2024. Acest lucru reduce capacitatea de rafinare a Rusiei și este probabil că vor împiedica nu numai exporturile, dar vor agrava problemele de aprovizionare cu carburanți atât în Rusia cât și pe front. Ucrainenii cred că rușilor le lipsesc echipamentele și componentele occidentale necesare pentru aceste reparații, iar prioritatea lor acum este exact o slăbire a sancțiunilor care le-ar permite să facă rost de ele, în condițiile în care producătorii ruși nu reușesc să furnizeze mai mult de 45% din echipamentele unei rafinării.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.