“Omenirea se apropie de puncte fără întoarcere, potențial ireversibile, așa cum ar fi prăbușirea pădurii tropicale amazoniene sau topirea calotei de gheață a Groenlandei. Este esențial să acționăm acum pentru a preveni o defectare haotică a climei pe Pământ”, a declarat António Guterres, secretarul general al ONU, pentru The Guardian, cu două zile înaintea summitului cliamtic de la Baku, în Azerbaidjan. El crede că deși limita de +1,5°C față de perioadă preindustrială a fost deja depășită, acest lucru încă poate fi întors, iar omenirea se poate întoarce la temperaturi medii sub această limită, chiar dacă, pentru câțiva ani, ele vor rămâne depășite.

Dar, observă Reuters, victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA “a întunecat perspectivele pentru un acord puternic la summitul COP29 și va crește presiunea asupra Europei și Chinei pentru a conduce progresul internațional în limitarea încălzirii planetare”. Asta nu numai pentru că Donald Trump a fost puternic susținut de companiile de petrol și cărbune, dar el însuși a spus de mai multe ori în trecut că “schimbările climatice sunt o farsă” și că intenționează să retragă din nou SUA din Acordul climatic de la Paris imediat ce ajunge la Casa Albă. În această vară, într-o dezbatere cu Elon Musk, Trump nu a mai susținut că încălzirea globală n-ar fi o realitate, dar a spus că “nu trebuie să ne grăbim să renunțăm la combustibilii fosili”.

Donald Trump 2.0: What's At Stake For Climate Policy And It's Impact On US-India Cooperation Trump 2.0: What's At Stake For Climate Policy And It's Impact On US-India Cooperation

În primul mandat el chiar a retras SUA din Acordul de la Paris și, chiar dacă Joe Biden a readus SUA în tratat, acum negociatorii și observatorii care se pregătesc pentru conferința ONU de la Baku spun că va fi greu ca țările participante să mai ajungă la un acord pentru finanțarea reducerii impactului climatic. Acordul anterior, în valoare de 100 de miliarde de dolari, expiră anul viitor. Acești bani sunt plătiți de țările bogate și sunt meninți să ajute țările mai puțin dezvoltate să evite dezvoltarea de capacități energetice poluante, să finanțeze trecerea la o energie curată și să despăgubească țările afectate deja de schimbările climatice.

Miza acestor conferințe organizate de ONU este în special aceea de a pune presiune pe țările care s-au îmbogățit din exportul de petrol și gaze (Emiratele Unite, Arabia Saudită) să contribuie. Țările nordice europene cred că și China ar trebui să contribuie, pentru că ea a căpătat o putere economică globală care este în contradicție cu statutul său de “țară în curs de dezvoltare”.

“Până în 2030, ar trebui să ne reducem anual emisiile, la nivel global, cu 9%. Din păcate acestea însă sunt în creștere. Anul trecut, a existat o creștere a emisiilor de carbon de +1,3% ceea ce înseamnă că fie ne asumăm pe deplin sentimentul de urgență la nivelul guvernelor, corporațiilor și al celorlalți generatori cheie ai schimbărilor climatice, fie riscăm nu doar să trecem permanent peste pragul de +1,5 grade, dar, în cele din urmă, să trecem și peste cel de +2 două grade. În acest moment, suntem pe drumul spre o încălzire global de +3.1 Celsius”, a mai spus secretarul general al ONU.

Întrebat dacă o nouă părăsire a Acordului de la Paris de către SUA ar fi fatală pentru proiectul limitării încălzirii globale, Guterres a spus că Acordul va supraviețui, dar “va fi schilodit”.

Surse: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday