Această metodă de ocolire a sancțiunilor este posibilă pe fondul unei derogări de la sancțiunile Bruxelles-ului, care permite combustibililor “amestecați” să intre în UE dacă sunt etichetați ca nefiind din Rusia. Conform Politico, OLAF crede că, prin acest proces, companiile petroliere din țări precum Turcia combină petrolul rusesc cu alte tipuri de petrol. Chiar dacă procentajul de petrol rusesc este majoritar, faptul că este amestecat cu petrol din alte surse poate permite produsului rezultat să fie etichetat drept “non-rusesc”.

Astfel, companiile rusești au câștigat până la 3 miliarde de euro doar din trei porturi turcești, în 12 luni. Ancheta, care vizează în special Turcia, a fost deschisă într-o perioadă în care relațiile dintre Bruxelles și Ankara sunt slăbite, din cauza apropierii Turciei de Rusia. Comerțul de combustibil reprezintă aproape jumătate din veniturile Kremlinului.

În 2023, Politico a relatat și despre faptul că Rusia a obținut aproximativ un miliard de euro datorită unei scutiri speciale acordate Bulgariei în cadrul sancțiunilor UE. Această scutire a permis Bulgariei să continue importul de petrol rusesc, invocând dependența sa energetică de rafinăria Lukoil din Burgas, deținută de Rusia. Deși scutirea era destinată exclusiv pentru consumul intern, rafinăria exporta produse petroliere rafinate către alte țări, inclusiv din UE, generând venituri semnificative pentru Rusia.

Sursa: Politico

Foto: Mrsash174 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday