Presa internațională a tratat pe larg subiectul alegerilor din Republica Moldova. CNN relează că “Președintele pro-occidental Maia Sandu a câștigat un al doilea mandat, într-un scrutin prezidențial esențial împotriva unui oponent pro-rus, într-o cursă care a fost umbrită de fraudă și intimidare”. The New York Times a scris că “Victoria [Maiei Sandu] ridică semnificativ speranțele Occidentului de a scoate Moldova din cleștele Moscovei”. Reuters avertizează că dominația lui Stoianoglo în unele părți ale țării sugerează că partidul Maiei Sandu se confruntă cu o provocare grea la alegerile parlamentare cheie din vara viitoare, care vor decide componența guvernului.
Victoria Maiei Sandu a oferit o speranță Occidentului, în ceea ce privește diminuarea influenței Moscovei asupra fostelor teritorii sovietice, cu excepția Ucrainei și a celor trei state baltice, care au rămas sub influența Rusiei, din punct de vedere militar, economic și cultural. Totuși, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a laudat-o în repetate rânduri pe Sandu, a scăpat de grija că o țară vecină cu Ucraina va fi condusă de un președinte prorus, relatează și The Guardian.
Lideri europeni au reacționat cu entuziasm la victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria sa și pentru viitorul “european” al țării, afirmând că a fost nevoie de “o forță rară pentru a depăși provocările cu care v-ați confruntat în aceste alegeri”. Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că democrația “a învins toate interferențele și toate manipulările”.
Premierul Poloniei, Donald Tusk, a fost printre liderii care au sărbătorit victoria alegerilor împotriva “interferenței agresive și masive a Rusiei”. Acesta a avertizat că “fenomenul ar putea continua și în alte țări în zilele și lunile următoare”.
Și Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu, transmițându-i că “aveți șansa unică de a continua și consolida reformele și progresele din ultimii 4 ani, pentru a asigura stabilitatea, bunăstarea și pacea. România rămâne cel mai implicat susținător al dezvoltării Republicii Moldova”.
În discursul său, Maia Sandu a lăudat alegătorii și “lecția de democrație, demnă de a fi scrisă în cărțile de istorie”, după ce a câștigat al doilea mandat de președinte. “Vreau să știți că am ascultat toate părerile, inclusiv criticile. Și vă mulțumesc că priviți dincolo de nemulțumiri, de resentimente, pentru a ne proteja țara“, a spus ea.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.