Imaginile din satelit furnizate de Planet Labs, au surprins la Guangzhou Shipyard International, pe insula Longxue din provincia Guangdong, o navă cu punte mare, deschisă, aflată în construcție. Potrivit unui fost comandant de submarine din US Navy, acum cercetător în cadrul unui think tank american specializat în securitate, această navă “are o formă și dimensiuni neobișnuite, mult mai mici decât cele patru portavioane (unul este în construcție) ale Marinei chineze”

Este chiar mai mică decât o navă de asalt amfibiu, ceea ce alimentează speculațiile că ar putea fi primul portavion civil destinat cercetării oceanografice din lume. Totuși, nu este clar de ce el este dezvoltat în secret, iar caracteristicile sale ar putea fi parte dintr-o abordare duală “militar-civilă”, integrată în strategia Chinei de a utiliza nave cu rol dublu pentru a susține ambele tipuri de misiuni. Nava ar putea servi drept platformă de lansare pentru elicoptere sau drone, sprijinind operațiunile Pazei de Coastă chineze și extinzând capacitățile de supraveghere în apele disputate din Marea Chinei de Sud și, posibil, în apropierea Taiwanului.

China produce nave de război din ce în ce mai avansate într-un “ritm alarmant”, în competiție cu portavioanele americane, avertizează specialiștii. Pe lângă cele două astfel de nave afșate deja în serviciu, marina chineză testează acum portavionul Fujian, de 80 de mii de tone, cel mai mare, mai modern și mai puternic portavion chinezesc construit până în prezent, apropiat ca dimensiuni de cele americane ce pot opera până la 50 de aeronave concomitent. Fujian ar putea intra oficial în serviciul marinei chineze până în 2026, iar un al patrulea portavion este în construcție.

China desfășoară în prezent exerciții militare ample în jurul Taiwanului, mobilizând un număr record de avioane militare și implicând Paza de Coastă într-o manieră fără precedent în apele din apropierea insulei. Exercițiile au inclus misiuni aeriene deasupra Mării Chinei de Sud și au consolidat capabilitățile de coordonare între portavioane și nave de suport. Această nouă navă misterioasă ar putea să contribuie semnificativ la misiunile sale de supraveghere, intervenții în situații de urgență sau sprijin logistic.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday