Practica are la bază tehnica tradițională finlandeză numită jään säilöminen (“conservarea gheții”), care, înainte de apariția frigiderelor, presupunea “îmbrăcarea” cuburilor de gheață în rumeguș, în scopul păstrării lor chiar și în timpul lunilor de vară.

În prezent, administratorii pârtiilor finlandeze folosesc covorașe din polistiren extrudat, un material foarte folosit la izolarea clădirilor din toată lumea. Compania producătoare spune că produsul rezistă până la 20 de ani și, pentru prima dată în sezonul de iarnă, l-a vândut în afara țării, mai exact în Norvegia, Elveția, Spania, dar și în Wisconsin și în New Mexico.

Acestea nu numai că întârzie topirea gheții, dar reduc funcționarea tunurilor de zăpadă și, implicit, consumurile de energie. Astfel, deși septembrie și octombrie au fost în acest an luni cu temperaturi mult mai ridicate, stratul de zăpadă pe principalele trasee de schi din Finlanda este la fel de gros.

Stațiunile apelează la conservarea zăpezii, pentru că încălzirea vremii scurtează sezonul de schi, iar zăpada, naturală sau artificială, nu mai poate rezista nici chiar în zonele montane înalte.

Sursă: The Guardian

Foto: Snow Secure

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday