Financial Times (FT) arată în analiza sa că Partidul Republican, spre deosebire de momentul alegerilor din 2020, și-a schimbat tactica în ceea ce privește modalitatea de a contesta rezultatul alegerilor. Activiști republicani au promis că acum “vor lupta legal pentru fiecare vot”, ceea ce anunță o acțiune mult mai complexă și bine gândită față de cea din 2020, când eforturile de a submina rezultatul alegerilor au fost dezorganizate și răspândite între diverse grupuri, ceea ce nu i-a ajutat să obțină rezultatul așteptat. 

Acum, susținătorii partidului și-au propus să acționeze într-un mod coordonat, prin depunerea unei serii de plângeri privind voturi ilegale, suprimarea votanților și nereguli procedurale. În acest sens, partidul și-a propus să desfășoare 230 de mii de voluntari, între care numeroși avocați, în fiecare stat considerat important, pentru a monitoriza presupuse fraude. La rândul său, echipa de campanie a Kamalei Harris și-a alcătuit propriul grup care să combată eforturile de interferență electorală ale republicanilor.

În ciuda acestui fapt, este de așteptat ca republicanii să încerce să încurce procesul electoral. Una dintre provocările cele mai probabile, pe care grupul republicanilor o va ridica, este contestarea numărătorii voturilor, arată FT. Republicanii au încercat inițial să impună obligativitatea numărării complet manuală a buletinelor de vot în mai multe state, însă nu au reușit. Totuși, ca în 2020, cel mai probabil, aliații lui Trump vor reclama neregulile în numărarea voturilor în secțiile din țară. Acuzațiile în ceea ce privește neregulile în procesul de numărare a voturilor sunt ușor de formulat în SUA, întrucât există diferențe procedurale de la un stat la altul.

Până acum, 50 de milioane de americani și-au exprimat anticipat votul și deja au fost formulate o serie de plângeri cu privire la desfășurarea procesului electoral, însă majoritatea au fost respinse. De asemenea, Comitetul Național Republican și grupurile afiliate acestuia au intentat zeci de procese susținând că cetățenii străini nu au fost eliminați de pe listele electorale. Totuși, subliniază FT, există puține dovezi care să sugereze că persoanele fără cetățenie au votat.

Acuzațiile vin, însă, în contextul în care Institutul de Dialog Strategic a avertizat, săptămâna aceasta, că pe rețelele sociale a crescut numărul de postări ale persoanelor care pretind că sunt cetățeni străini și au votat în alegerile din SUA. Acestea au obținut milioane de vizualizări pe X și “par să facă parte dintr-un efort de a induce în eroare alegătorii” cu privire la amploarea practicii, subliniază institutul. Totuși, experții spun că rămâne de văzut dacă varianta contestării numărătorii va putea crea efecte, întrucât vor fi necesare argumente solide în acest sens.

O altă provocare pe care republicanii o vor putea ridica, pentru a contesta rezultatul alegerilor, va fi refuzul de a-l certifica. O astfel de practică nu este neapărat o noutate, în condițiile în care, și după alegerile din 2020, zeci de funcționari electorali locali au refuzat să certifice rezultatele alegerilor din districtele lor, invocând o presupusă fraudă electorală. Mai multe instanțe au hotărât că acești funcționari nu pot opri certificarea alegerilor, autoritatea finală în acest proces aparținând guvernatorilor statelor. Totuși, chiar dacă nu reușesc să obstrucționeze sau să întârzie certificarea, “dacă anumiți funcționari electorali locali spun că au încercat să investigheze o frauda electorală sau nereguli și au fost împiedicați să facă acest lucru, situația poate oferi un pretext pentru contestarea alegerilor”, a declarat un expert.

Ultima provocare prezentată de FT este aceea de a încerca să întârzie sau să blocheze certificarea rezultatului alegerilor în Congres. În ianuarie 2021, mai mulți membri republicani ai Congresului și opt senatori au încercat să întârzie sau să blocheze ceremonia de certificare a rezultatelor alegerilor, etapă finală a procesului electoral din SUA, invocând frauda electorală generalizată. De atunci, legea a fost consolidată pentru a face mai dificilă întreruperea certificării alegerilor de către cei din Congres. Anterior, dacă câte doi membri din cele două camere se aliau, putea să oprească certificarea, prin ridicarea unei obiecții. Acum este nevoie de 20% dintre voturi atât în Camera Reprezentanților, cât și Senat, pentru a face acest lucru.

Analiză integrală pe Financial Times

Foto: Kilmermedia | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday