Comisia Europeană investighează Temu în baza Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), care urmărește limitarea răspândirii online a conținutului ilegal și dăunător. Mai exact, Comisia verifică dacă platforma chinezească permite vânzarea de produse ilegale. O analiză preliminară a constatat că Temu nu reușește să oprească vânzarea produselor neconforme și să abordeze riscurile legate de designul platformei, care generează dependență, prin programele de recompensă.
Printre probleme se numără faptul că platforma nu dispune de sisteme eficiente care să oprească apariția “comercianților necinstiți suspendați anterior”, caz în care unele produsele interzise apar din nou, la câteva zile după ce au fost eliminate. O altă preocupare se leagă de comercializarea produselor contrafăcute, a celor farmaceutice, cosmetice și jucăriilor care au fost semnalate de diverse autorități din Europa.
Comisia este, de asemenea, îngrijorată de practicile agresive de vânzare pe platformă, care se folosește de un “sistem care creează dependență” și include “recompense asemănătoare unui joc”. Temu dispune, totodată, de sisteme slabe de “atenuare a riscurilor generate de un astfel de design, care creează dependență”. Dacă se constată că compania încalcă măsurile DSA, s-ar putea confrunta cu amenzi mari.
Platformele online de tip marketplace, din China, sunt în plină expansiune. Temu, Shein și AliExpress, printre cele mai populare, au ajuns să fie vizate din ce în ce mai mult de autoritățile de reglementare, din cauza preocupărilor legate de produsele vândute la un preț prea mic, munca forțată și poluarea mediului.
Surse: The Guardian, Politico
Sursa foto: Boarding1now | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.