Anul trecut, 48% din suprafața planetei a trecut prin episoade de seceta extremă care au durat cel puțin o lună. Spre comparație, procentul era de 15% în anii ‘80. Oamenii au trecut prin 51 de zile de caniculare în plus, față de cât era de așteptat în absența schimbărilor climatice, iar numărul deceselor în rândul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani a crescut cu 167%, comparativ cu anii ‘90. În absența încălzirii, acest ultim bilanț ar fi crescut cu 65%; dar asta din cauza fenomenului de îmbătrânire, conform proiecțiilor The Lancet.

O consecință asociată au fost secetele care au afectat culturile agricole, ceea ce a pus în pericol securitatea alimentară pentru 151 de milioane de persoane. O alta ar fi pierderea orelor de somn, care dăunează sănătății fizice și mintale. Vremea caldă și uscată a provocat mai multe furtuni de nisip și praf, iar numărul persoanelor expuse la poluarea aerului provocat de acestea a crescut cu 31%. Printre altele, temperaturile ridicate și ploile abundente au dus la creșterea numărului de boli transmise de țânțari, precum febra denga, malaria și virusul West Nile. 

În 2023, volumul emisiilor globale de dioxid de carbon de pe urma producerii de energie au crescut cu 1,1% peste nivelul din 2022. Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global a fost de 80%.

În raportul Lancet Countdown, prestigioasa publicație științifică arată că populația Pământului se confruntă cu o amenințări fără precedent la adresa sănătății din cauza schimbărilor climatice. “Încă o dată, anul trecut au fost depășite recordurile legate de schimbările climatice, cu valuri de căldură extreme, fenomene meteorologice mortale și incendii devastatoare care au afectat oamenii din întreaga lume”, a afirmat directorul executiv, dr. Marina Romanello.

Dr. Romanello a mai avertizat că volumul de emisii de gaze cu efect de seră și creșterea cererii de combustibili fosili agravează “aceste efecte periculoase asupra sănătății și amenință să anuleze progresele limitate făcute până acum”.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday