Economia SUA a menținut un ritm solid de creștere în al treilea trimestru, deoarece inflația în scădere și câștigurile salariale în creștere au alimentat cheltuielile de consum înainte de alegerile prezidențiale, care vor fi influențate inclusiv de puterea de cumpărare a americanilor. PIB-ul Statelor Unite a crescut cu 2,8% față de al treilea trimestru din 2023, ușor sub așteptările analiștilor (+3,1%) și mai puțin față de creșterea economică din T2 (+3%), însă suficient de ridicat pentru a indica faptul că țara încă are o economie robustă.

Creșterea consumului sugerează că veniturile au rămas ridicate și inflația este sub control, indicatori care ar putea fi de folos Kamalei Harris înaintea votului de săptămâna viitoare, în condițiile în care economia țării este unul dintre subiectele de interes în SUA, dar și unul invocat în repetate rânduri de Donald Trump. Pentru Harris, această performanță economică ar putea fi folosită ca argument pentru a susține continuitatea politicilor actualei administrații democrate, sugerând că economia se află pe o traiectorie stabilă de creștere.

De altfel, sondajele de opinie arată că cei doi contracandidați sunt la egalitate. Americanii, care spun în mod constant că economia este una dintre principalele probleme electorale, au fost deranjați de costurile ridicate ale alimentelor și locuințelor în ultimele luni, chiar dacă economia a sfidat previziunile privind intrarea în recesiune și continuă să înregistreze performanțe mai bune decât cele ale altor țări. Sondajele recente arătau că Trump este considerat un mai bun administrator al economiei, inclusiv în ultimul sondaj Reuters/IPSOS.

Analiștii evidențiază faptul că creșterea economică a SUA a fost surprinzător de rezistentă în mandatul lui Joe Biden, cu un singur trimestru – primul din 2022 – în declin, chiar dacă pandemia Covid-19 a continuat să afecteze economia globală. Totuși, un sondaj recent realizat de The Guardian luna trecută arăta că aproape jumătate dintre americani cred în mod fals că prețurile au crescut deoarece țara a fost de mai multe ori în recesiune, în ultimii doi ani.

Surse: The Guardian, Forbes 

Foto: Tanaonte | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday