Oleksandr Lîtvînenko, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, a declarat că 160 de mii de persoane urmează să fie recrutate în armată. Presa ucraineană amintește că, în aprilie, parlamentul a simplificat procesul de mobilizare și a introdus noi sancțiuni pentru cei care se sustrag, pentru a stimula recrutările.

Un oficial ucrainean din domeniul securității a declarat pentru AFP că recrutările vor dura trei luni. De asemenea, potrivit lui Lîtvînenko, un milion de cetățeni au fost recrutați în armată de la decretarea legii marțiale, după ce țara a fost invadată de Rusia, în februarie 2022.

În SUA, Joe Biden a fost întrebat ce ar trebui să facă Armata Ucraineană, dacă militarii nord-coreeni din Kursk ajung să lupte pe fronturile din țară. Președintele s-a declarat îngrijorat de situație și a răspuns că Ucraina ar trebui să riposteze, în acel scenariu. 

Deși doi oficiali occidentali din domeniul serviciilor de informații au declarat pentru CNN că un număr mic de militari nord-coreeni se află deja în Ucraina, NATO și Pentagonul au confirmat doar că un număr mic a fost desfășurat în Kursk, iar alte câteva mii urmează să ajungă în regiunea invadată de ucraineni la începutul lui august.

Potrivit unuia dintre oficialii citați de CNN, Jack Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională, a cerut guvernului să se angajeze în discuții cu Beijingul, care la rândul său să facă presiuni asupra Coreei de Nord pentru retragerea soldaților săi din Rusia. Totuși, sursele publicației americane au declarat că nu sunt optimiste în privința răspunsului Chinei.

În cea mai recentă evaluare a sa, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a consemnat că ritmul ofensivei ruse în Ucraina s-a intensificat în ultimele săptămâni, dar a menționat că rămâne lent și corespunde desfășurării unui război pozițional, mai degrabă decât manevrelor mecanizate rapide. ISW recunoaște câștigurile teritoriale ale Armatei Ruse, importante din punct de vedere tactic, însă comparația cu cele de la începutul războiului este “înșelătoare”.

Surse: The Guardian, CNN, Pravda.ua

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday