Opțiunea exprimată a alegătorilor japonezi la scrutinul de duminică este o lovitură puternică pentru Partidul Liberal Democrat (PLD), aflat neîntrerupt la putere de 15 ani, arată CNN într-o analiză. De altfel, rezultatul duce țara și într-o perioadă de rară instabilitate politică. PLD și partenerul său de coaliție Komeito și-au asigurat doar 215 din cele 465 de locuri din Camerei Reprezentanților, sub minimul de 233 necesar pentru a ajunge la majoritate. Mai exact, PLD a obținut doar 191 de locuri, cel mai prost rezultat din 2009, când partidul a suferit cea mai mare înfrângere și a fost forțat să predea controlul unui partid de opoziție.
PLD s-a aflat la guvernare în Japonia, aproape constant, din 1955 și până în prezent, însă votul de acum al cetățenilor este urmarea furiei și a neîncrederii pe care aceștia au început să le aibă față de guvern, din cauza creșterii costurilor vieții, a inflației și a scandalului izbucnit în jurul finanțării politice a partidului PDL. Considerat unul dintre cele mai mari scandaluri politice ale țării, acesta se referă la lipsa de informații despre finanțarea de milioane de dolari a partidului, unele facțiuni din partid fiind acuzate că plătesc parlamentarii cu veniturile obținute din strângeri de fonduri sau că nu și-au declarat în mod corespunzător veniturile.
În acest context, a fost cerută demisia fostului premier, Fumio Kishida, care astfel nu a mai candidat pentru un al doilea mandat. La rândul său, noul premier Shigeru Ishiba a spus că nu va susține oficial unii parlamentari din partid implicați în acest scandal, dar li s-a permis, totuși, să candideze ca independenți.
Situația a dus la nemulțumirea exprimată la urne a cetățenilor, acesta fiind și un pariu pierdut pentru noul premier Shigeru Ishiba. Fost ministru al Apărării, acesta a decis să convoace alegerile la scurt după învestirea sa în funcția de premier, întrucât a considerat la momentul respectiv că “este important ca noul guvern să fie judecat de popor”.
Acum, Ishiba a spus că alegătorii au pronunțat o “judecată extrem de dură” pe care partidul său trebuie să o ia “solemn în serios”. A subliniat, însă că nu va demisiona din funcția de prim-ministru, dar că va gândi o serie de reforme. Despre coaliția care va forma guvernul, oficialul a spus că partidul nu are încă un plan, dar vor exista discuții despre “politicile partidului”.
Situația crează, însă incertitudine, fiind neclar cine va guverna Japonia, întrucât Ishiba s-ar putea lupta pentru a forma un guvern și astfel să își păstreze funcția. Pentru a rămâne la putere, însă PLD ar putea încerca să facă o coaliție și cu alte partide sau să formeze un guvern minoritar, ambele opțiuni punând în pericol poziția de premier a lui Ishiba.
Principalul partid de opoziție al PLD, Partidul Constituțional Democrat al Japoniei (CDPJ) a câștigat 148 de locuri, o creștere semnificativă de la 98. Liderul CDPJ, Yoshihiko Noda, a declarat duminică într-o conferință de presă că “Scopul nostru a fost să spargem majoritatea partidului de guvernământ și am reușit acest lucru, ceea ce este o mare realizare.”
Într-o cultură politică care prețuiește conformismul, Ishiba a fost considerat opusul acestei direcții, fiind dispus să critice și să meargă împotriva propriului partid. Acest lucru i-a adus dușmani puternici în cadrul PLD, dar și unii susținători, atât interni cât și în rândul publicului. Totuși, nu este clar cum v-a influența acest lucru situația, în contextul în care jocul pentru putere va începe la nivelul tuturor partidelor care caută alianțe pentru a-și asigura suficiente locuri pentru a forma un guvern.
Viitorul politic al lui Ishiba și al PLD este incert, iar una dintre cele mai importante economii ale lumii se confruntă cu o perioadă de instabilitate până la alegerile pentru Camera Superioară, care vor avea loc din vara viitoare.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.