Un studiu, realizat de cercetători în domeniul nutriției și publicat în revista științifică ScienceDirect, subliniază că, deși recomandările dietetice individualizate pot îmbunătăți nivelul glicemiei, sunt adesea complexe și alimentele necesare nu sunt întotdeauna accesibile. De aceea, cercetarea s-a concentrat pe impactul restricțiilor de timp în alimentație, în loc să se axeze pe tipurile de alimente consumate, pentru a gestiona mai ușor diabetul.

Echipa a remarcat că rezultatele sunt comparabile cu cele obținute pe baza dietei recomandate de un doctor și, mai mult, că programul a adus beneficii suplimentare, cum ar fi simplitatea și ușurința cu care poate fi pus în practică, ceea ce sporește motivația participanților de a face schimbări pozitive în stilul de viață.

Alimentația cu restricții de timp (sau dieta 16:8), presupune consumul de mâncare doar într-un anumit interval orar, de exemplu între 11 și 19. Această pauză de digestie poate ajuta la reglarea metabolismului și la îmbunătățirea sănătății generale. În cele mai multe cazuri, persoanele cu diabet de tip 2 au cel mai ridicat nivel al glicemiei dimineața, iar amânarea primei mese, alături de exerciții fizice, pot contribui la scăderea acestor valori.

Prima fază a studiului a fost demarată în 2018, când participanților li s-a cerut să respecte un program de alimentație timp de patru săptămâni. La sfârșitul perioadei, s-a constatat că era ușor de urmat, participanții reușind să-l respecte, în medie, timp de cinci zile pe săptămână. De asemenea, aceștia au avut, pentru perioade mai mici de timp, niveluri ridicate ale glicemiei.

Mai departe, au fost selectate 22 de femei și 30 de bărbați care-și țineau sub control diabetul prin administrarea orală a maximum două medicamente. Cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, participanții au fost împărțiți în două grupuri – unul care să urmeze o dietă tradițională și unul care să urmeze planul de alimentație cu intervale orare.

Pe parcursul a patru luni, participanții au beneficiat de consiliere din partea experților, iar în următoarele două luni au aplicat singuri dieta sau programul de alimentație, în timp ce li s-a monitorizat nivelul glicemiei. În privința primului grup, consultațiile s-au axat pe îmbunătățirea calității regimului, în timp ce pentru al doilea grup, accentul a fost pus pe limitarea consumului alimentar la o fereastră de nouă ore, între 10 și 19.

La final, echipa a conchis că ambele metode sunt la fel de eficiente, ambele grupuri având niveluri reduse ale glicemiei, iar cele mai mari îmbunătățiri au fost observate în primele două luni de monitorizare. De asemenea, participanții care au urmat alimentația cu restricții de timp au spus că le-a fost ușor să se adapteze și că s-au odihnit mai bine.

În încheiere, oamenii de știință atrag atenția că evenimentele speciale, cum ar fi zilele de naștere, nunțile, ieșirile în oraș, precum și programul de muncă sunt principala provocare pentru cei care doresc să respecte un program restricționat de alimentație. 

Sursă: ScienceAlert

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday