Doi oficiali americani au dezvăluit pentru Reuters că unele dintre navele marinei vor fi echipate cu interceptoare PAC-3 MSE (Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement). PAC-3 MSE sunt special concepute pentru a intercepta rachete balistice, avioane, drone și rachete de croazieră, fiind capabile să doboare ținte care se deplasează la viteze foarte mari, prin impact direct, nu prin explozie în apropierea țintei.

Această decizie a SUA vine pe fondul tensiunilor în creștere din regiunea Indo-Pacifică, pe măsură ce China își modernizează rapid armata și face progrese în ceea ce privește rachetele, inclusiv cele hipersonice. Numărul de rachete Patriot care vor fi desfășurate este momentan necunoscut, dar experții în apărarea antirachetă spun că cererea pentru tip de armament este foarte mare, iar SUA va fi nevoită să își doubleze producția în următorii ani. De asemenea, nu este clar pe ce lansatoare vor fi utilizate interceptoarele Patriot, având în vedere că sisteme Patriot sunt create pentru utilizare terestră.

PAC-3 a fost deja folosit în Ucraina, pentru a lovi rachete hipersonice. Armata americană a depus eforturi pentru a produce arme și strategii noi în Indo-Pacific menite să descurajeze Beijingul de la un potențial conflict în regiune. China a dezvoltat deja, la rândul său, un arsenal impresionant de rachete balistice anti-navă, inclusiv DF-27, cea mai sofisticată rachetă balistică anti-navă a sa, cu alunecare (lansate din aer). Pentagonul estimează că această rachetă ar putea zbura până la 8.000 km și că pare să folosească un focos aerodinamic, ce poate evita interceptoare și poate lovi mai ușor o țintă în mișcare.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday