Casa Albă a emis o directivă adresată Pentagonului și serviciilor de informații pentru a intensifica adoptarea AI, în cadrul unui memorandum național de securitate, publicat joi. Documentul are ca scop contracararea concurenței tehnologice din partea Chinei și a altor rivali. Conform comunicatului, agențiile guvernamentale sunt îndemnate să sporească dezvoltarea și implementarea inteligenței artificiale, dar fără a afecta “valorile democratice”, libertatea de exprimare a americanilor și fără a eluda măsurile de control existente asupra armelor nucleare. 

“Este prima strategie națională menită să valorifice puterea AI pentru a avansa securitatea națională, gestionând riscurile în același timp”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională. Administrația consideră că stabilirea unor reguli clare în ceea ce privește utilizarea AI va facilita adoptarea tehnologiei de către agențiile guvernamentale, în condițiile în care SUA colectează volume mari de date cu ajutorul sateliților și senzorilor, dar analiza acestora durează foarte mult timp. 

Memorandumul subliniază nevoia SUA de a-și păstra poziția de lider în AI pentru a evita surprize strategice din partea rivalilor, precum China. De asemenea, guvernul american dorește să protejeze tehnologia AI dezvoltată pe teritoriul său împotriva spionajului străin și să diversifice lanțul de aprovizionare pentru cipurile computerizate esențiale (în prezent, majoritatea sunt produse în Taiwan).

Militanții pentru confidențialitate și drepturi civile avertizează, însă, că AI ar putea oferi marilor companii de tehnologie o influență mai mare asupra vieților americanilor și ar putea fi utilizată de agențiile guvernamentale pentru a submina drepturile civile.

Inteligența artificială este deja utilizată în sectorul militar, de la algoritmi de recunoaștere a imaginilor, care procesează și analizează fotografii din satelit, până la rachete de croazieră autonome. Cu toate acestea, analiștii militari cred că AI va juca un rol tot mai mare în competiția militară în anii următori, pe măsură ce SUA și China concurează pentru influență în Pacific.

Sursă alternativă: Washington Post

Foto: Dragoscondrea | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday