Jack Watling, cercetător principal al think tank-ului Royal United Services Institute (RUSI), a explicat că implicarea nord-coreenilor ar putea aduce un beneficiu uriaș Rusiei, confruntată acum nu numai cu pierderi umane foarte mari, dar și cu un moral scăzut al soldaților săi angajați de prea mult timp pe front, cu succese limitate.

“Nord-coreenii ar putea avea o coeziune destul de bună. Ar putea avea un moral rezonabil. Ei ar putea fi capabili, adică, să opereze la un nivel pe care rușii se străduiesc să îl atingă, pentru că nici nu e greu să fii la un nivel mai bun decât ceea ce au rușii în acest moment”, a spus Watling. 

Estimările ucrainenilor arată că peste 600 de mii de soldați ruși au fost scoși din luptă de la începutul războiului, dar această cifră îi include și pe cei răniți și este posibil ca o parte a acestora să se fi întors pe front după o perioadă de convalescență.

Deși numărul exact de soldați nord-coreeni care au ajuns sau vor ajunge în Rusia nu este cunoscut, iar informațiile militare sud-coreene vorbesc deocamdată de până la 12 mii de soldați, aportul lor, arată analiza ar putea fi semnificativ într-o ofensivă rusească de recucerire a regiunii ruse Kursk, invadată parțial de ucraineni la începutul lunii august. Deși analiștii militari sunt de acord că este nevoie de circa 50 de mii de soldați pentru o astfel de acțiune, coreenii ar putea ajuta Rusia să-și mențină ofensiva din Donbas în timp ce desfășoară o ofensivă și în Kursk.

Până acum, Phenianul a furnizat Rusiei doar armament, iar desfășurarea soldaților nord-coreeni în Rusia (încă nerecunoscută oficial) marchează prima implicare directă a unei armate străine, de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina. Secretarul american al Aprării, care a confirmat prezența soldaților coreeni în Rusia a avertizat că această mișcare “va avea impact, nu numai în Europa, ci va afecta lucrurile și în Indo-Pacific”. 

“China a semnalat că nu este foarte fericită de adâncirea legăturilor militare dintre Coreea de Nord și Rusia. Coreea de Sud poate argumenta cu siguranță China că va intensifica cooperarea cu SUA în Peninsula Coreeană, dacă China nu abordează această problemă a aliatului său nord-coreean”, mai arată analiza.

Obiectivul final al Coreei de Nord în trimiterea de trupe în Rusia ar fi să se asigure de angajamentul Rusiei de a interveni de partea sa în cazul unui conflict cu Coreea de Sud, iar “tot ceea ce planificatorii militari sud-coreeni și americani au asumat în ceea ce privește modul în care s-ar putea desfășura un conflict în peninsula coreeană va trebui regândit”.

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday