În ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB), consilierii au votat pentru organizarea unui referendum local pe 24 noiembrie, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale. S-au înregistrat 47 de voturi “pentru”, zero abțineri și două voturi “împotrivă”. Vor fi trei întrebări pe același buletin de vot, după ce PSD a propus ăntroducerea unei întrebări referitoare la combaterea traficului de droguri în şcoli, iar textul acestora este:
- “Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?“
- “Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”
- “Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”
Nicușor Dan, primarul general, a prezentat pe 15 noiembrie, după scandalul între Primăria Generală și primăriile de sector privind consolidarea planșeului Unirii, primele două întrebări, iar cea de-a treia a fost propusă de consilierii PSD. Primarul General a declarat, în timpul unei conferințe de presă după ședința CGMB:
- De ani de zile, există o discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care-i primim de la guvern și atribuțiile primăriilor de sector și banii pe care-i primesc ei. Consilierii generali de la PSD au propus o a treia întrebare, legată de înființarea Primăriei a unei structuri care să se ocupe de problematica drogurilor în București. E o problemă foarte importantă pentru bucureșteni și ea justifică necesitatea ca bugetul Primăriei să fie mai mare decât cel de subzistență, pe care-l are de ani de zile, a declarat Nicușor Dan la o conferință de presă, după ședința Consiliului General.
- Hotărârea noastră va merge la prefect, care informează Ministerul de Interne și Autoritatea Electorală. Dacă parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comasează cu alegerile prezidențiale, atunci nu va mai fi nevoie de biroul electoral municipal separat și vom avea în fiecare secție de votare vom avea doar o comisie și două buletine de vot.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.