Referendumul marchează un punct culminant al perioadei îndelungate de diviziune și incertitudine pe acest subiect și are loc după doi ani de când statul a depus cererea de aderare la UE. Până la ora 12, au fost centralizate rezultatele din 99% din secțiile de votare, iar procentul celor care au răspuns “DA” la referendumul pentru aderarea la UE era de 50,3%. Numărul acestora depășea cu doar 9.000 numărul celor care au votat “NU”.

Numărătoarea voturilor a arătat că situația este mai strânsă decât se aștepta, scrie și presa occidentală, iar președintele în exercițiu, Maia Sandu, a acuzat că un grup organizat susținut de forțe străine a încercat să cumpere votul a 300 de mii de moldoveni.

Luni dimineață, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat acuzațiile și a reluat argumentul că Federația Rusă “nu se amestecă în afacerile interne ale altor țări“. Potrivit lui Peskov, campania electorală nu a fost una liberă, iar rezultatul alegerilor “arată o creștere greu de explicat a susținerii pentru Maia Sandu și pentru integrarea europeană. Dinamica aceasta ridică multe semne de întrebare”.

Oficialul din administrația prezidențială i-a cerut Maiei Sandu să aducă dovezi la acuzațiile că alegătorii au fost cumpărați, cu toate că el însuși nu a adus argumente sau indicii că procesul electoral a fost îngrădit. În schimb, la începutul acestei luni, Poliția Republicii Moldova a anunțat că a destructurat o amplă rețea finanțată de oligarhul fugar Ilan Șor, care  a dat 15 milioane de dolari către 130 de mii de alegători, în septembrie. 

Sursă: CNBC, Tass.ru

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday