Datate 15 și 16 octombrie, cele două documente poartă apostila Strict Secret și au fost întocmite doar pentru cei patru cei mai apropiați aliați ai SUA – Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit, cu care formează comuniunea de informații “Five Eyes”. Unul dintre ele pare a proveni de la Agenția Națională de Informații Geospațiale a SUA și conține date despre mișcarea stocurilor de muniții ale Israelului.

Cel de-al doilea provine de la Agenția Națională de Securitate (NSA) și prezintă exercițiile forțelor aeriene israeliene care implică un atac cu rachete aer-sol, lansate de pe aeronave, aparent tot pentru atacarea Iranului. Ambele au fost postate vineri pe un cont de Telegram.

Unul dintre documente sugerează că Israelul are arme nucleare, o informație negată dintotdeauna de oficialii israelieni, dar documentul arată că SUA nu au văzut niciun indiciu că Israelul ar intenționa să folosească o astfel de armă nucleară împotriva Iranului.

CNN spune că oficiali americani au confirmat autenticitatea documentelor și au descris incidentul ca fiind “profund îngrijorător”.

Deși FBI a refuzat să comenteze, CNN arată că acest tip de scurgere declanșează imediat o anchetă oficială, mai ales că momentul în care vine este unul extrem de sensibil – relațiile dintre SUA și Israel sunt extrem de tensionate, Administrația Biden încercând să limiteze sau să amâne un atac al Israelului asupra Iranului, ca răspuns la tirul masiv cu rachete balistice al acestuia din 1 octombrie.

CNN mai scrie și că “nu este clar cum au devenit publice documentele și nici dacă au fost piratate sau scurse în mod deliberat”, sugerând astfel că scurgerea ar putea fi și un moment al unui război psihologic, menit să avertizeze Iranul și să descurajeze o escaladare din partea acestuia.

O breșă majoră de securitate a serviciilor americane de informații a fost descoperită anul trecut – un soldat de 21 de ani din Garda Națională, însărcinat cu tehnoredactarea informațiilor strict secrete, își făcuse un grup pe Discord în care împărtășea cu câteva persoane ce urmează să se întâmple pe scena politică mondială.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday