UPDATE, ora 19:00. După centralizarea tuturor voturilor (1.488.874), numărul celor care au votat DA la referendumul pentru aderarea la UE a crescut ușor, atingând 751.235, adică 50,46%. Numărul celor care au votat NU a fost de 737.639 (49,54%).
UPDATE, ora 13:50. După centralizarea a 1.482.849 de voturi, din 99,5% din secțiile de votare, numărul celor care au votat DA la referendumul pentru aderarea la UE a crescut la 747.675 (50,42%), în timp ce numărul celor care au votat NU a ajuns la 735.174 (49,58%).
UPDATE, ora 12.00. După centralizarea a 99% din secțiile de votare, rezultatul DA pentru integrarea Moldovei în UE a atins 50,3%, la o diferență de doar 9.000 de voturi de cel al opțiunilor negative. Teoretic, rezultatul nu mai poate fi schimbat. Totuși, centralizarea ultimelor voturi mai poate dura câteva ore.
UPDATE, ora 10.00. După centralizarea a 1,46 miloane de voturi, tabăra proeuropeană pare a se îndrepta totuși spre o victorie, dar foarte strânsă, avasul celor care au spus DA integrării Moldovei în UE fiind de doar 4.000 de voturi. Circa 10 mii de voturi mai sunt de numărat, iar rezultatul final nu poate fi foarte diferit, având în vedere că 75% din voturile care au venit din Diaspora au fost DA. Însă, la o victorie de doar 50,1%, tabăra proeuropeană va avea de luptat cu o propagandă filorusă puternică.
Președinta Maia Sandu a anunțat deja că ar avea dovezi că s-a încercat cumpărarea unui mare număr de voturi, dar acestea nu au fost deocamdată prezentate.
UPDATE, ora 9.00. Mai sunt de centralizat circa 25 de mii de voturi, iar situația la referendum este acum ușor în favoarea celor care au votat DA. Site-ul Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău a picat după ora 8.30, dar ultima raportare arată un avans de aproximativ 2.000 de voturi pentru DA.
UPDATE, ora 8.00. Mai sunt de centralizat circa 30 de mii de voturi (1,5% din total), toate din afara țării, iar cei care au votat NU la referendumul constituțional pentru intrarea în UE încă au un avans de circa 3.000 de voturi.
Rezultatul foarte strâns lasă mult loc de interpretări, indiferent că el va fi în final pentru sau împotrivă și, foarte probabil, va tensiona suplimentar viața politică de la Chișinău.
UPDATE, ora 7.00. Mai sunt de centralizat mai puțin de 50 de secții de votare din străinătate, iar tabăra celor care au votat NU trece din nou în frunte, la o diferență de circa 4.000 de voturi (0,1%).
În cazul alegerilor prezidențiale va exista un al doilea tur de scrutin, candidatul filorus Alexadr Stoianoglo obținând un scor mult mare decât cel din sondaje (care îl creditau cu doar 9%).
La ora 1.00, președinta Maia Sandu a avut prima reacție – ea a declarat că autoritățile dețin probe privind o tentativă din partea unor “grupări criminale, împreună cu forțe străine ostile” de a cumpăra circa 300 de mii de voturi, adică aproximativ 20% din total.
UPDATE, ora 6.00. Numărul celor care au votat DA la referendum trece pentru prima dată peste cel al celor cu NU, dar diferența este foarte mică. Totuși, mai sunt de centralizat circa 40 de mii de voturi și este de acum previzibilă aprobarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este posibil însă ca rezultatul final să fie de sub 52% în favoarea celor care au spus DA.
Diferența au făcut-o Chișinăul, care a spus DA în proporție de 56%, dar mai ales molodvenii din Diaspora, care au votat covârșitor, aproape 80%, în favoarea integrării Moldovei îi UE. Încă mai sunt de centralizat circa 40 de mii de voturi din afara țării, în condițiile în care cei aproape 240 de mii de moldoveni care au votat în afara granițelor au asigurat circa 15% din totalul voturilor.
UPDATE, ora 5.00. După numărarea a 95% din voturi, rezultatul la referendumul constituțional este pe muchie, la o diferență de doar 2.000 de voturi în favoarea celor care au votat NU. Mai sunt de centralizat circa 50-60 de mii de voturi, toate din Diaspora, dar nu este clar câte din ele vor fi valide. Evoluția (80% din voturile din afara țării au fost pentru) indică totuși că referendumul va trece, dar la un scor extrem de strâns.
Maia Sandu conduce, dar va exista un tur doi al alegerilor prezidențiale, în condițiile în care candidatul prorus Alexadr Stoianoglo a obținut cu peste 17% mai multe procente decât era creditat în sondaje. Președinta Moldovei a acuzat deja o operațiune masivă de cumpărare de voturi din parte grupărilor filoruse.
UPDATE, ora 1.30. Noapte dramatică, în Republica Moldova, rezultatul referendumului pentru integrarea în UE fiind pe muchie. Deși Chișinăul a votat în favoarea integrării, alte orașe, precum Cahul și Ungheni, care au beneficiat de cele mai multe fonduri UE, au votat împotriva integrării. În Diaspora, votul este de 80% pentru DA. Situația încă se mai poate schimba, majoritatea voturilor care mai sunt de centralizat la această oră fiind din Chișinău și din afara țării.
De asemenea, deși Maia Sandu a adunat până acum doar 38% din opțiunile de vot, ea încă mai poate atinge pragul de 50%. Totuși, organizarea unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui pare din ce în ce mai probabilă.
Într-o primă reacție, după alegeri, președinta Moldovei a insinuat că până la 20% din voturile exprimate ar fi putut fi cumpărate de forțele filoruse: “Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate. Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a declarat Maia Sandu.
Numărătoarea voturilor, în timp real:
UPDATE, ora 22. Comisia Electorală de la Chișinău a anunțat o prezență la referendumul pentru aderarea la UE de 49,8%, mult peste așteptări. Pragul de validarea, de 33% a fost depășit, iar referendumul este valid.
UPDATE, ora 21. Statistica Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău arată că, până la ora 21, au votat în Republica Moldova 1,55 milioane de alegători (51,5%, inclusiv Diaspora), dar, din experiența scrutinelor anterioare, alte 2-3% din voturi mai vin și din afara țării, după ora 21, în special de la moldovenii din România, unde votarea a fost prelungită până la ora 23. De asemenea, încă se mai votează în țările occidentale și este posibil ca numărul total al celor care au votat în străinătate să ajungă la un record de 250 de mii de voturi.
Având în vedere prezența mare de la referendum (probabil peste 45%, față de un prag necesar de 33%), în condițiile în care forțele filoruse și-au îndemnat susținătorii să boicoteze acest vot, este foarte probabil ca aprobarea pentru aderarea la UE să primească un scor mare, de 60-70%, dar exista chiar o bună șansă ca Maia Sandu să câștige alegerile prezidențiale încă din primul tur.
Mai mult de 60% dintre cei care au mers la vot au vârste de până în 55 de ani.
Numărătoarea se face în timp real, iar, de la ora 22, vor fi publicate primele rezultate parțiale.
UPDATE, ora 19: Prezența la vot pentru alegerile prezidențiale a atins 48% (cu peste 1,45 de milioane de voturi exprimate) în Republica Moldova. Maia Sandu a făcut apel la moldoveni să nu abandoneze votarea ci să aștepte la secțiile de votare să-și exprime votul până la ora 21.
Prezența la referendum, de 42%, la ora 19 (pragul de validare este de 33%), sugerează un vot masiv pentru aderarea Molodvei la UE, în condițiile în care partidele filoruse au cerut cetățenilor să boicoteze referendumul. Un vot masiv se înregistrează și în diaspora, mai ales în România (detalii mai jos, în știre).
Rezultatele vor fi cunoscute în decursul nopții, numărarea și centralizarea voturilor putând fi urmărită on-line.
UPDATE, ora 16.30. Prezența la votul pentru alegerile prezidențiale era de 41% (cu circa 1,2 milioane de voturi exprimate), pe teritoriul Republicii Moldova, iar MAE moldovean a anunțat că alte 120 de mii de voturi s-au înregistrat, până la ora 13 în diaspora.
Totuși, Comisia Electorală Centrală nu a mai oferit date referitoare la situația votului de la referendumul privind aderarea Moldovei la UE de la ora 12.30, când votaseră doar 440 de mii de moldoveni, adică aproximativ 2/3 dintre cei care s-au prezentat la secțiile de votare. Dacă proporția se păstrează, ar fi nevoie ca până la ora 21 să se prezinte la urne circa 1,7 milioane de persoane, pentru a atinge pragul de prezență de 33%, necesar pentru validarea referendumului.
UPDATE, ora 14.00: Vot masiv și la secțiile din București. Potrivit G4Media, sunt cozi impresionante la toate cele trei secții deschise în capitala României, dar timpul de așteptare nu depășește totuși o oră.
UPDATE, ora 13.00: Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe din Moldova a transmis că au fost raportate aglomerări la secțiile de votare din ambasada de la Moscova, considerate o încercare de a destabiliza alegerile. “Am atenționat autoritățile ruse asupra tentativelor unor entități de a transporta organizat cetățenii către secțiile din cadrul Ambasadei noastre la Moscova. Astfel, considerăm că aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral” se arată într-un comunicat emis de minister.
În ceea ce privește prezența la vot în Republica Moldova, până la ora 13, aceasta a depășit 25%, în cele șase ore de când au fost deschise secțiile de votare. Jumătate dintre votanți au peste 56 de ani.
Știrea în forma inițială: Duminică, în Republica Moldova au loc alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea ţării la Uniunea Europeană. Referendumul se referă la includerea aderării ţării la UE ca ”obiectiv strategic” în Constituţie. Circa 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne, conform Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, pentru a-și alege președintele și pentru a decide viitorul țării.
Pentru funcția de președinte candidează 11 persoane, între care și președintele în exercițiu, Maia Sandu. În sondajele de opinie de dinaintea scrutinului, Sandu este pe primul loc, cu 36% dintre intențiile de vot. Următorul clasat este candidatul susţinut de stânga prorusă, Alexandr Stoianoglo, cotat cu 9%. Următorii clasaţi sunt Renato Usatîi (6,4%) şi Irina Vlah (2,2 %).
Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7- 21. În ceea ce privește referendumul, cetățenii moldoveni vor trebui să răspundă întrebării: “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
O victorie a guvernului pro-occidental ar reprezenta o lovitură pentru influenţa Moscovei în regiune, în condițiile în care autoritățile de la Chișinău susțin că Rusia a cheltuit aproximativ o sută de milioane de euro pentru operațiuni de dezinformare și influențare a alegătorilor.
Alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate pentru a cincea oară de la declararea independenţei, în condiţiile în care timp de aproape 20 de ani preşedintele a fost desemnat de Parlament.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.