Un document de 50 de pagini publicat joi de ONG-ul Public Citizen și procurorii de la Just and Fair Prosecution atrage atenția asupra activităților marilor companii petroliere, care generează o cantitate mare de emisii de combustibili fosili, cu un impact uriaș asupra climei. Publicarea documentului vine în contextul în care sud-estul SUA se luptă să se redreseze, după uraganele Helene și Milton, care au provocat decese și pagube semnificative, și despre care oamenii de știință au constatat că au fost alimentate de criza climatică. 

Printre fenomenele meteorologice care au luat amploare în ultima perioadă se numără uraganele și valurile de căldură extreme, toate provocate de schimbările climatice. Companiile petroliere stau la baza înrăutățirii situației climatice, susțin autorii acestui raport, motiv pentru care intenționează să depună plângeri împotriva acestora. “Este clar că acțiunile marilor companii petroliere, ale marilor companii producătoare de combustibili fosili și ale directorilor acestora au pus în pericol generații întregi de americani. Ele trebuie să fie trase la răspundere pentru acțiunile lor și trebuie să se facă dreptate pentru cei care au suferit efectele devastatoare ale dezastrelor climatice” a declarat un oficial american.

Procurorii susțin că legislația din New York spune că un comportament precum cel al marilor companii petroliere poate constitui o punere în pericol imprudentă a populației. Impactul uriaș asupra climei este evidențiat în raport de faptul că doar un număr mic de companii petroliere și de gaze a generat o parte substanțială din emisiile care încălzesc planeta. Există tot mai multe informații potrivit cărora, marile companii petroliere sunt conștiente de efectele negative pe care arderea combustibililor fosili le are asupra planetei, lucru pe care l-au ascuns, însă, de consumatori.

Pe fondul încălzirii globale, 40 de orașe și state americane au dat în judecată marile companii petroliere, în ultimii ani.

Sursă: The Guardian 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday