Datele cercetării publicate în Lancet Planetary Health au fost culese prin intermediul unor sondaje online cu tineri cu vârste între 16 și 25 de ani, din toate cele 50 de state americane, în perioada iulie – noiembrie 2023. Mai concret, cercetătorii le-au cerut acestora să își evalueze preocupările, gândurile și emoțiile cu privire la criza climatică, dar și să spună care este afilierea lor politică și cine consideră că este responsabil pentru schimbările climatice. 

În timp ce 57% dintre respondenți s-au declarat “foarte și extrem de îngrijorați” de schimbările climatice, numărul tuturor celor care au spus că fenomenul le stârnește un grad mai mic sau mai mare de îngrijorare ajunge la 87%. În plus, 52% dintre tineri au fost de acord cu afirmația “Ezit să am copii”, în timp ce două treimi au susținut ideea că “Omenirea este condamnată”. 

92% din cei care se identifică cu Partidului Democrat au spus că îi îngrijorează schimbările climatice, în timp ce procentul în cazul celor care s-au declarat pro-republicani a fost de 73%. Totodată, mulți dintre participanți au răspuns că vor participa la acțiuni pro-mediu sau că vor vota pentru candidați care promit să sprijine acțiuni de mediu văzute ca fiind radicale.

Lucrarea a fost publicată la doar câteva zile după ce sud-estul SUA a fost lovit de două uragane, Helene la sfârșit de septembrie și Milton la început de octombrie, care au provocat distrugeri din zona de coastă a Floridei și până în zona montană a Carolinei de Nord. La întocmirea acesteia, au contribuit cercetători de la Școala de Medicină NYU, Universitatea Stanford, Universitatea de Stat din Utah, Universitatea din Washington și Universitatea George Washington. Finanțarea a fost asigurată de ONG-ul Avaaz, care militează pentru implicarea cetățenilor în campanii de conștientizare a efectului schimbărilor climatice și a drepturilor omului.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday