Studiul a fost publicat în revista Nature și a fost realizat de cercetători de la Columbia University. Bacteriile au fost create în laborator de cercetători, iar pe parcursul testelor au fost folosite probe luate de la șoareci ce sufereau de cancer colorectal și de melanom avansat. Cercetarea a început de la o tulpină a bacteriei E.coli, pe care oamenii de știință au modificat-o genetic pentru a controla modul în care bacteriile interacționează și învață sistemul imunitar să lucreze pentru eliminarea celulelor canceroase.
Mai exact, aceste bacterii sunt programate să producă anumite proteine speciale, numite neoantigene, care apar doar pe celulele canceroase. Neoantigenele acționează ca niște “etichete” care semnalizează că o celulă este canceroasă. Când bacteriile ajung în corp, neoantigenele ajută sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase care au aceleași “etichete”, fără să atace celulele normale și sănătoase. Un alt aspect important este că tumorile au mecanisme prin care încearcă să blocheze atacul sistemului imunitar. Însă, prin modificările genetice adăugate de cercetători, aceste bacterii sunt capabile să deblocheze acele mecanisme, ajutând sistemul imunitar să acționeze mai eficient.
Practic, bacteriile modificate “învăță” sistemul imunitar să recunoască și să lupte mai bine împotriva cancerului. Pentru ca organismul să nu înceapă să dezvolte imunitate împotriva bacteriilor din vaccin, acestea sunt concepute în așa fel încât să se elimine singure din organism dacă nu găsesc celulele canceroase.
Până acum, testele au fost efectuate doar pe șoareci, iar cercetătorii au observat că bacteriile din vaccin atrag de partea lor o serie de celule imune care să lupte împotriva celulelor canceroase, ceea ce reduce șansele ca tumorile să lanseze atacuri autoimune. De asemenea, s-a observat că vaccinul a oprit dezvoltarea tumorilor la șoarecii diagnosticați cu cancer și a prevenit reapariția lor în cazurile unde boala se instalase deja.
Pe parcursul testării eficientei vaccinului bacterian, sistemul imunitar a fost supraalimentat pentru a suprima dezvoltarea celulelor canceroase primare și metastatice sau chiar pentru a le elimina, fără însă să afecteze în vreun fel părțile sănătoase ale corpului. Spre deosebire de vaccinurile dezvoltate și studiate până acum, pe baza de peptide, vaccinul bacterian se dovedește a fi mai eficient. Cercetătorii au explicat că succesul pe care acest tip de vaccin l-a demonstrat este dat de capacitatea organismului de a restructura și de a activa sistemul imunitar pentru a induce un răspuns antitumoral.
“Efectul este că vaccinul bacterian este capabil să controleze sau să oprească creșterea tumorilor primare sau metastatice avansate și să extindă supraviețuirea la șoarecii implicați în cercetare”, a explicat Jongwon Im, doctorand la Universitatea Columbia, participant la studiu.
Vaccinul este dezvoltat în mod individual pentru fiecare pacient, întrucât, argumentează cercetătorii, fiecare tip de cancer este diferit, iar prin direcționarea bacteriilor, sistemul imunitar poate ținti mutațiile specifice. Astfel, în momentul în care va începe să fie testat pe oameni, primul pas va fi analizarea celulelor canceroase, cu ajutorul bioinformaticii, urmând ca bacteriile din vaccin să fie proiectate să identifice acel tip de celule și să lupte împotriva lor. După ce bacteriile încep să acționeze împotriva celulelor canceroase, acestea vor începe să se împrăștie prin organism, însă sistemul imunitar va începe să le elimine, prevenind astfel reapariția bolii și metastazele.
Surse: Columbia University Irving Medical Center, Nature
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.