Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost întrebat, într-o conferință de presă, despre măsurile care se pot lua, în cazul dronelor militare care ajung în spațiul aerian al României. A răspuns că “s-au luat toate măsurile ca să nu fie niciun pericol. Să vedem toată analiza celor de la MApN, să vedem dacă a fost o provocare cibernetică, fiindcă contactul vizual al piloților nu a existat cu drona în cauză”.

Prim-ministrul nu a oferit alte detalii. Sistemele radar militare nu sunt conectate la rețele de internet, prin urmare este greu să fie vizate de atacuri cibernetice. Pot fi, însă, păcălite de ținte false și strategii de război electronic.

Ministerul Apărării a precizat, joi seară, că sistemul de supraveghere a identificat o țintă aeriană de mici dimensiuni care zbura în Marea Neagră și care, în jurul orei 19, a intrat în spațiul aerian al țării, pe la Eforie Nord, și a înaintat 15 kilometri pe teritoriul național. În schimb, a subliniat faptul că piloții celor patru aeronave F-18 și F-16 nu au avut contact cu drona în niciun moment, iar radarul a pierdut semnalul după 20 de minute, la est de localitatea Amzacea, o localitate din sudul județului Constanța.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday