UPDATE, ora 21:20: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis că “joi, 17 octombrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.”
Ținta aeriană a evoluat pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar, în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20.
Pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. “Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.”, mai precizează MApN.
“Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă”, transmite Ministerul Apărării în încheierea comunicatului.
Tot în aeastă seară, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că pătrunderea dronelor în spațiul aerian al României nu a reprezentat un pericol și că totul a fost sub control, întrucât situația a fost monitorizată. În timpul unei emisiuni la postul România TV, Ciolacu a spus că procedurile cer avertizarea populației prin sistemul Ro-Alert. Și luna trecută, premierul a minimalizat intrarea unor drone rusești în spațiul aerian.
Știrea în formă inițială. Conform mesajului emis de IGSU, primit de populația din Constanța, avertizarea este valabilă cel puțin pentru o oră și jumătate: “Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori”.
Reprezentanți ai Armatei Române au confirmat că este o situație în desfășurare, iar de la sol au fost ridicate avioanele de vânătoare pentru a preîntâmpina eventuale incidente.
Este pentru prima dată când un astfel de mesaj este emis la această oră, atât de devreme. De asemenea, în cazul unor astfel de atacuri, mesajele au fost în mod obișnuit emise pentru Tulcea, nu și pe Constanța. Pentru județul Constanța, singurul Ro-Alert emis până acum, cu privire la războiul din Ucraina, a fost când un grup de drone rusești a intrat în spațiul aerian al României, până pe Lacul Razim, iar Armata Română a ridicat aeronavele F-16, la începutul lunii septembrie.
*foto cu caracter ilustrativ
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.