Donald Trump a făcut declarațiile în cadrul unui interviu pentru Fox News, ca răspuns la o întrebare legată de o posibilă “stare de haos” în ziua alegerilor. Acesta a spus despre adversarii săi politici, pe care i-a numit “inamicii din interior”, că sunt o amenințare mai mare la adresa alegerilor libere și corecte decât teroriștii străini sau imigranții ilegali, categorii de persoane pe care le țintește de obicei în retorica sa. “Avem unii oameni foarte răi. Avem unii oameni chiar bolnavi”, a subliniat Trump.

Trump l-a atacat în special pe congresmanul Adam Schiff, candidatul pentru Senat, pe care l-a numit “un om de nimic” și “o amenințare mai mare decât adversarii străini”. De asemenea, Trump a susținut, fără a aduce dovezi, că Schiff ar fi implicat în fraude electorale. Schiff a reacționat pe rețelele de socializare, acuzându-l pe Trump de incitare la violență, la fel cum a instigat mulțimea să atace Capitoliul pe 6 ianuarie 2021″.

Comentariile fostului președinte au stârnit reacții furioase din partea democraților, inclusiv a echipei Kamalei Harris, care le-a comparat cu afirmațiile anterioare ale lui Trump despre dorința de a se impune ca un dictator “încă din prima zi ca președinte” și despre anularea Constituției SUA. De altfel, fostul președinte a mai făcut și alte comentarii controversate de când și-a anunțat candidatura la alegerile din noiembrie. Anterior, acesta a spus că, în cazul în care va obține un nou mandat, îl va demite pe șeful Comisiei pentru Bursă și va pune capăt “persecuției cripto”, deși în trecut a descris criptomonedele ca fiind “o înșelătorie”. De asemenea, a declarat că ar încuraja Rusia să facă “ce dracu vrea” cu un aliat NATO “care nu-și plătește facturile”, ceea ce a creat un val de critici la adresa sa, atât în plan intern cât și extern.

În timp ce Trump nu are puterea de a desfășura armata în ziua alegerilor, apelul său la utilizarea forței militare pentru a reprima opoziția politică ridică temeri legate de autoritarism, avertizează istoricii și experții în domeniu, și amintește de figuri politice “dure”, cum sunt Viktor Orbán, Narendra Modi și Vladimir Putin. 

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday