Poliția canadiană a declarat că activitatea criminală a vizat în special susținătorii mișcării pro-Khalistan, suspectați că ar fi implicați în asasinarea liderului sikh Hardeep Singh Nijjar în Canada, în iunie 2023. Premierul canadian Justin Trudeau a acuzat că India a comis “omucideri, extorcare și acte de violență” pe teritoriul canadian.

Relațiile dintre New Delhi și Ottawa au fost tensionate de când premierul Justin Trudeau a declarat că țara sa are “dovezi credibile” care leagă agenții indieni de asasinarea lui Nijjar. Potrivit oficialilor canadieni, uciderea separatistuiui sikh Nijjar în Canada anul trecut a făcut parte dintr-o campanie mai amplă de violență împotriva disidenților indieni, condusă de un înalt funcționar din guvernul indian și de un agent al agenției de spionaj a țării. Cel puțin șase diplomați indieni care lucrau în Canada au fost vizați de expulzare, pe motiv că au fost direct implicați în colectarea de informații detaliate despre separatiștii sikh, care au fost apoi uciși, atacați sau amenințați de agenții Indiei.

India a respins acuzațiile, pe care le numește “absurde” și, la rândul său, a cerut Canadei să retragă zeci de membri ai personalului său diplomatic și să suspende serviciile de acordare a vizelor. Într-o declarație,  ministrul indian de Externe a spus că acuzațiile Canadei au fost influențate de militanții separatiști sikh și a avertizat că vor fi luate măsuri în acest sens: “Nu avem încredere în angajamentul actualului guvern canadian de a le asigura securitatea. Prin urmare, guvernul Indiei a decis retragerea înaltului comisar și a altor diplomați și funcționari vizați” a transmis ministrul.

Acest noi acuzații susțin preocupările tot mai mari ale oficialilor occidentali din domeniul securității și ale organizațiilor pentru drepturile omului, conform cărora guvernul lui Modi a devenit unul dintre cei mai agresivi practicanți ai “represiunii transnaționale”, un termen care desemnează “utilizarea violenței și a altor mijloace pentru neutralizarea adversarilor percepuți ca atare care s-au refugiat în alte țări”.

Surse: BBC, WP

Sursă foto: Ruletkka | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday