Ofițerii de recrutare ucraineni au fost văzuți în weekend în timp ce rețineau bărbații din restaurante, baruri, centre comerciale și în timpul unor concerte. Raziile au avut loc la Kiev și în mai multe orașe din centrul și estul Ucrainei, inclusiv la Harkov și Nipru. Conform martorilor, documentele tuturor bărbaților au fost verificate, fiind reținuți cei care nu puteau dovedi că sunt scutiți de serviciul militar sau care aveau nereguli în documente.

În conformitate cu legislația actuală a Ucrainei, toți bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani sunt eligibili pentru a fi recrutați. De asemenea, bărbaților între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara. Confruntată cu o lipsă acută de soldați, Ucraina a redus în aprilie vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani și a eliminat mai multe prevederi care ofereau scutiri de la recrutare. De asemenea, au fost înăsprite pedepsele pentru bărbații care nu se prezintă la unitățile la care sunt chemați, iar Ucraina a urmat exemplul Rusiei și a mobilizat deținuții. O nouă lege intrată în vigoare în acest an stipulează că persoanele eligibile pentru serviciul militar trebuie să își introducă informațiile într-un sistem online, pentru a fi depistate mai ușor, în caz contrar riscând sancțiuni.

Sunt tot mai dese cazurile în care bărbații ucraineni încearcă să scape de mobilizare și să fugă din țară. În aprilie, Serviciul Poliției de Frontieră a țării anunța că peste 30 de bărbați au murit când încercau să fugă din țară, de la începutul războiului, cei mai mulți înecați sau înghețați în munți.

Surse: Telegraph, AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday