Analiza Sky News arată că conflictul dintre Israel și Iran se apropie de punctul culminant și, chiar dacă au trecut două săptămâni de când Iranul a lansat rachete balistice asupra Israelului, replica acestuia va veni. Nu neapărat sub forma unui bombardament cu aeronave sau rachete – analiștii Sky consideră că penetrarea dovedidă a spionilor israelieni în defensiva iraniană le-ar permite acestora să pună în aplicare inclusiv atacuri sau sabotaje la sol.

În schimb, anunțul făcut duminică seara de Armata SUA, privind desfășurarea unui sistem antirachetă THAAD (similar cu cel de la Deveselu) în Israel, indică faptul că atacul israelian va mai întârzia câteva zile. Deși poate fi desfășurat relativ repede, acest sistem tot are nevoie de 95 de militari care să-l opereze, integrat cu sistemele existente ale Israelului, iar asta sugerează că atacul israelian asupra Iranului va mai întârzia cel puțin câteva zile.

În același timp, Sky News arată că un atac asupra presupusului program militar nuclear al Iranului este acum considerat a fi puțin probabil, dar dacă israelienii atacă infrastructura energetică repercusiunile vor fi totuși masive, nu numai în plan economic, ci și în cel politic – “Iranul a avertizat că va răspunde atacând instalațiile firmelor americane din Emirate sau din Golful Persic, ceea ce ar putea duce la o creștere bruscă a prețului țițeiului, potențial dezastruoasă pentru economia globală. Prețurile mai mari ale petrolului ar putea duce, la rândul lor, la o creștere bruscă a prețurilor la pompă în SUA, în ultimele săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, ajutând potențial șansele de realegere ale lui Donald Trump – un rezultat pe care Benjamin Netanyahu l-ar saluta”.

Analiza integrală pe Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday