UNIFIL, forța ONU de menținere a păcii din Liban, a transmis că 15 dintre membrii de la baza din Ramiya au fost răniți, după ce au inhalat fum de la grenadele fumigene, lansate de forțele israeliene la aproximativ o sută de metri de poziția unității. Fumul le-a cauzat grave iritații ale pielii și probleme gastrointestinale membrilor UNIFIL.

Conform UNIFIL, israelienii au pătruns forțat în curtea bazei, după ce au distrus poarta principală cu tancuri Merkava. Militarii israelieni au solicitat apoi, de mai multe ori, stingerea luminilor din bază, iar după aproximativ 45 de minute, s-au retras în urma protestelor membrilor, care au avertizat că prezența IDF le pune viața în pericol.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut, în cursul zilei de astăzi, retragerea imediată a forțelor de menținere a păcii din zonă, un apel care a fost ferm condamnat de premierul libanez, Najib Mikati. Mikati a descris solicitarea lui Netanyahu ca fiind o “nouă etapă în neconformarea Israelului la normele internaționale”.

Atacurile asupra forțelor de menținere a păcii din Liban au fost condamnate de aproximativ 40 de țări. Pe lângă incidentul de azi, alți cinci membri ai forțelor de menținere a păcii au fost răniți până în prezent într-o serie de atacuri, atribuite israelienilor, care au lovit pozițiile bazelor.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday