UPDATE: Departamentul de Apărare a anunțat că, la indicația președintelui și a secretarului Austin a autorizat desfășurarea unei baterii antirachetă THAAD și a unui echipaj militar american, care să îl opereze, în Israel. Americanii au explicat că scopul acestei mișcări este “consolidarea apărării aeriene a Israelului, în contextul creat de atacurilor fără precedent ale Iranului din 13 aprilie și care s-au repetat, pe 1 octombrie”. În comunicat se mai arată și că “această acțiune subliniază angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apărarea Israelului și pentru protejarea americanilor din Israel de orice alt atac cu rachete balistice al Iranului”.
Pentagonul subliniază că nu este prima dată când Statele Unite au instalat o baterie THAAD în regiune. Președintele a ordonat armatei să desfășoare un astfel de sistem în Orientul Mijlociu anul trecut, după atacurile din 7 octombrie, pentru a apăra trupele și interesele americane în regiune. Anterior, Statele Unite desfășuraseră o baterie THAAD în Israel în 2019 pentru antrenament și un exercițiu integrat de apărare aeriană.
Știrea inițială: Informațiile au fost transmise inițial de o sursă israeliană, iar apoi au fost confirmate de un oficial american nenumit, care a subliniat însă că nu s-a luat o decizie în acest sens. Conform acestora, Pentagonul a discutat despre desfășurarea unei baterii antirachetă Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), în Israel, care să fie operată de forțele americane. Dacă planul va fi aplicat, ar fi pentru prima dată în timpul crizei actuale când trupele americane sunt dislocate să lupte în Israel.
Planurile americanilor vin în contextul în care Washingtonul se pregătește pentru răspunsul pe care Israel a promis că îl va da Iranului, după ce, pe 1 octombrie, Teheranul a lansat circa 180 de rachete balistice asupra teritoriului israelian. Sistemul THAAD va fi adăugat la o rețea complexă de apărare antirachetă israeliană, care include sistemele Iron Dome, “Praștia lui David” și Arrow. O baterie THAAD este acționată de la sol și are un radar puternic, fiind concepută pentru a distruge rachete balistice cu rază scurtă, medie și intermediară prin interceptarea lor în timpul coborârii sau reintrării în atmosferă. Un astfel de sistem a fost desfășurat și în România, la Deveselu, în 2019.
Se așteaptă ca atacul Israelului să ducă la o escaladare a tensiunilor, având în vedere că există informații conform cărora Iranul a anunțat deja SUA și alte state din Orientul Mijlociu că va riposta la orice nou atac.
Trupele americane au fost deja desfășurate în Gaza pentru a ajuta la formarea unui coridor prin care să fie livrat ajutorul umanitar. De asemenea, acestea au acționat pe navele marinei americane din Marea Mediterană și au asigurat apărarea antiaeriană în Irak și Siria. Totuși, nu au fost trimise să lupte în Israel, până acum, iar Joe Biden a spus anterior că nu are “planuri sau intenții de a pune cizmele SUA în luptă pe teren”. De asemenea, Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a insistat că țara sa se va apăra cu propriile resurse.
Dacă ar fi pus în practică, planul ar sublinia amploarea sprijinului pe care SUA îl acordă Israelului, în ciuda diferendelor dintre liderii celor două țări. Miercuri, în timpul unui apel telefonic, Joe Biden i-a transmis lui Benjamin Netanyahu că SUA își vor menține angajamentul ferm față de Israel, dar i-a cerut să oprească atacurile asupra capitalei Libanului.
SUA au anunțat încă din octombrie anul trecut că vor desfășura o baterie THAAD în Orientul Mijlociu, pentru a-și apăra bazele din zonă care au fost atacate de mai multe ori de grupuri islamiste finanțate de Iran. Nu se știe dacă va fi trimisă o bateria din SUA sau va fi redirecționată una care se află deja în Orientul Mijlociu.
Sursă: The Telegraph
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.