Ambasada Statelor Unite la București a emis un comunicat de presă în care atrage atenția că a fost informată cu privire la “amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România, pentru weekendul 11-13 octombrie”.

Misiunea diplomatică a emis și o serie de măsuri de urmat, printre care prudența sporită și evitarea lăcașurilor de cult în următoarea perioadă, revizuirea planurilor personale de securitate sau conștientizarea a ceea ce se întâmplă în împrejurimi. De asemenea, le recomandă cetățenilor să nu atragă atenția asupra lor.

În aceaastă seară este Yom Kipur, cea mai importantă sărbătoare religioasă evreiască.

Contactat de Biziday, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că “în prezent, SRI nu are date și informații care ar putea conduce la solicitarea creșterii nivelului de alertă teroristă, dar ținând cont de contextul național de securitate și de evenimentele religioase din acest weekend, SRI cu structurile competente și împreună cu toate celelalte structuri și instituții din sistemul național vor manifesta o atenție sporită pentru prezervarea stării de securitate din România”.

Fără a preciza vreo legătură cu alerta emisă de Ambasada SUA, Ministerul de Interne al României a postat un comunicat în care spune că “și în acest weekend (…) polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră, împreună cu partenerii instituționali, se vor afla în stradă, o atenție deosebită fiind acordată zonelor în care se desfășoară ceremonii religioase, lăcașurilor de cult și locurilor cu public numeros, pentru siguranța tuturor cetățenilor”.

Comunicatul integral al MAI:

“Și în acest sfârșit de săptămână, structurile Ministerului Afacerilor Interne se vor afla la datorie, cu efective mărite, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

Astfel, polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră, împreună cu partenerii instituționali, se vor afla în stradă, o atenție deosebită fiind acordată zonelor în care se desfășoară ceremonii religioase, lăcașurilor de cult și locurilor cu public numeros, pentru siguranța tuturor cetățenilor.

Facem apel la persoanele care observă posibile încălcări ale legii să sesizeze structurile abilitate, prin numărul unic de urgență 112 sau, după caz, la cel mai apropiat echipaj al Ministerului Afacerilor Interne”.

Textul integral (în limba engleză) publicat vineri seara de Ambasada SUA la București:

Security Alert: U.S. Embassy Bucharest, Romania (October 11, 2024)

Location: Romania

Event: Threat against religious institutions for weekend of October 11-13

The U.S. Embassy has been made aware of threats potentially targeting a synagogue, temple, or mosque in Romania for the October 11-13 weekend. The Embassy urges U.S. citizens to exercise increased caution near religious institutions in Romania for this period.

Actions to Take:

  • Exercise increased caution and consider avoiding religious institutions during the period.
  • Keep a low profile.
  • Be aware of your surroundings.
  • Review your personal security plans.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday