Guvernul de centru-dreapta al lui Luís Montenegro propune renunțarea la plafonul de 15% pentru impozitul pe venit pentru tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani și înlocuirea sa cu o schemă progresivă. Aceasta presupune ca tinerii care câștigă până la 28.000 de euro pe an să fie scutiți complet de taxe în primul an de muncă, urmând ca din al doilea și până în al patrulea an să fie scutiți de 75% din taxe, din al cincilea și până în al șaptelea an de 50% din taxe, iar din al optulea și până în al zecelea an de 25%.

Pentru a intra în vigoare, măsura trebuie negociată cu socialiștii aflați în opoziție, însă după implementare ar putea ajuta până la 400.000 de tineri. Salariul mediu anual în Portugalia este de aproximativ 20.000 de euro, iar cotele impozitului pe venit variază între 13-48%. Guvernul estimează că schema ar costa 645 de milioane de euro în 2025.

Portugalia se confruntă cu un așa-numit “exod de creiere”, iar prin acest plan se încearcă o reducere a numărului de tineri care aleg să părăsească țara. Portugalia are o populație de 10,4 milioane de locuitori, iar potrivit Observatorului Emigrației, aproximativ 850.000 de tineri (30% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani) trăiesc în străinătate din cauza salariilor mici și a condițiilor proaste de muncă din Portugalia. De asemenea, datele arate că șomajul în rândul tinerilor din Portugalia este de 22%.

Guvernul încearcă să implementeze unele măsuri și pentru a-i ajuta pe tineri să își cumpere mai ușor primele case. Programul ar urma să-i scutească de unele taxe ce trebuie plătite la nivel local, dar și de taxele de timbru. Lipsa locuințelor la prețuri accesibile, dar și chiriile care au crescut alarmant din cauza străinilor dispuși să plătească mai mult, sunt subiecte de nemulțumire pentru portughezi de ani de zile, fiind organizate mai multe proteste în acest sens. 

Sursă: The Guardian

Foto: Lesia Sementsova | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday