Ministerul Apărării din Lituania a instalat bariere antitanc și alte “fortificații care vor fi susținute de putere de foc pentru a opri și a distruge inamicul” pe podurile care leagă țara de Kaliningrad, pentru a opri un potențial atac rusesc. Măsura este “un pas de precauție pentru a asigura o apărare mai eficientă“, au mai transmis autoritățile lituaniene.

“Dinții de dragon”, folosiți pentru a încetini tancurile și pentru a lăsa vehiculele blocate vulnerabile la atacurile inamice, au fost amplasați recent pe un pod care traversează râul Neman, care marchează granița Lituaniei cu exclava rusă Kaliningrad. Râul are o lungime de aproape o mie de kilometri și curge din Belarus prin Lituania și apoi în Marea Nordului.

De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, zona de graniță Kaliningrad-Polonia-Lituania a devenit una dintre cele mai puternic fortificate zone de frontieră din Europa. Luna trecută, Lituania a instalat dinți de dragon pe un alt pod amplasat peste râul Neman – Podul Regina Louise, construit în 1907, care leagă orașul rus Sovetsk din regiunea Kaliningrad de satul lituanian Panemune, după ce un “Z” uriaș în culorile negru și portocaliu – simbol rus pro-război – a fost pictat pe o clădire cu fațada spre Lituania.

Laurynas Kasciunas, ministrul apărării al Lituaniei, a declarat săptămâna aceasta că desfășurarea fortificațiilor face parte dintr-o lansare defensivă pe toate podurile din Lituania. “Unele poduri vor fi fortificate, altele vor fi pregătite să fie aruncate în aer“, a spus el.

Și alte state care se învecinează cu Rusia și Belarus au cheltuit milioane de euro pentru a-și întări fortificațiile la graniță. Cel mai amplu este programul Poloniei, numit “East Shield”, ale cărui costuri se ridică la peste două miliarde de euro.

Sursă: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday