World Weather Attribution, o organizație care determină rolul schimbărilor climatice asupra fenomenelor meteorologice, a concluzionat că temperatura mai ridicată a apei din Golful Mexic a fost de 200 până la 500 de ori mai probabilă din cauza influenței activităților umane asupra climei. 

În contextul în care apa caldă acționează ca un combustibil pentru uragane și le face să devină mai puternice și să aducă vânturi și ploi mai intense, temperatura mai mare a apei, cu aproximativ 2 grade Celsius, a influențat uraganul Helene. Acest fenomen a fost, cel mai probabil, cauzat de schimbările climatice produse de oameni, în special prin arderea combustibililor fosili (petrol, cărbune, gaz), atrag atenția specialiștii. Schimbările climatice cresc temperatura globală, iar oceanele absorb această căldură.

Uraganul Helene a fost un uragan de categoria 4 în momentul în care a atins uscatul în Florida. Categoria 4 înseamnă că vânturile erau extrem de puternice, între 209 și 251 km/h, suficient pentru a provoca distrugeri majore. Pe lângă Helene, un alt uragan major numit Milton (de categoria 5, adică mai puternic decât Helene) va lovi în noaptea de miercuri spre joi Florida. Cercetătorii mai spun că uraganele intense, cum este Helene, au acum o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a se forma în Florida, potrivit datelor de la World Weather Attribution. 

De asemenea, cercetătorii estimează că frecvența uraganelor atât de severe se va dubla, în ritmul în care planeta se încălzește. “Schimbările climatice au o influență majoră asupra uraganelor precum Helene. Dacă oamenii continuă să ardă combustibili fosili, SUA se vor confrunta cu uragane și mai distructive. Căldura pe care activitățile umane o emană în atmosferă și oceane alimentează uraganele”, conchid specialiștii.

Sursa: CNN

Foto: Zenobillis | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday