Organizatorii Wimbledon au decis că, din 2025, vor folosi, în locul arbitrilor, sistemul electronic Live Electronic Line Calling (ELC, pe scurt), testat cu succes la mai multe turnee recente. “După ce am analizat rezultatele testelor din acest an, considerăm că tehnologia este suficient de robustă și că este momentul potrivit să facem acest pas important în căutarea unei precizii maxime în arbitrajul nostru. Le va oferi jucătorilor aceleași condiții în care au jucat la o serie de alte evenimente din circuit”, argumentează directorul executiv al Wimbledon, Sally Bolton.

În timp ce mișcarea reprezintă o schimbare istorică, ea reflectă, de asemenea, direcția în care sportul se îndreaptă de câțiva ani. Wimbledon a făcut primul pas către această tehnologie acum 17 ani, când a adoptat Hawk-Eye pentru turneul din 2007. Hawk-Eye este un sistem care monitorizează direcția și viteza mingilor de tenis, pentru a determina cu exactitate locul în care acestea aterizează în timpul unui meci, oferind jucătorilor posibilitatea să ceară “challenge”.

În 2021, Australian Open a devenit primul turneu de Grand Slam desfășurat fără arbitri pe niciun teren, după US Open a optat pentru eliminarea arbitrilor în 2022. Anul trecut, ATP a anunțat că ELC va fi adoptat la toate evenimentele ATP Tour pe toate terenurile începând din 2025. În prezent, doar Roland Garros (Franța) este singurul turneu de Grand Slam care nu folosește noua tehnologie. BBC evidențiază faptul că, cel mai probabil, vor fi înlăturați în viitor și arbitrii de scaun, având în vedere că majoritatea își încep cariera ca arbitri de linie. 

Surse: The Guardian, BBC

Foto: trentham | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday