Dmitri Chistilin, cu dublă cetățenie – rusă și ucraineană, este acuzat oficial de “înaltă trădare” și “justificarea și glorificarea participanților la agresiunea armată rusă împotriva Ucrainei”, a transmis serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat de presă. 

Serviciul explică faptul că Chistilin este colaborator al serviciilor rusești de informații și asistentul lui Serghei Glaziev, care l-a consiliat direct pe Vladimir Putin în privința invadării și cuceririi peninsulei Crimeea și a regiunilor Luhansk și Donețk. 

După ce Armata Rusă a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, Chistilin, împreună cu politicieni și oficiali ruși, a elaborat și pus în aplicare o strategie de război informațional. Din 2016 și până în prezent, bărbatul a scris mai multe materiale analitice pentru guvernul rus, cu argumente pentru invadarea Ucrainei și promovarea integrării în Federația Rusă a teritoriilor ucrainene ocupate.

Chistilin a participat activ și la promovarea intereselor Kremlinului în afara Rusiei. Acesta răspândea idei ce promovau reducerea sprijinului militar destinat Ucrainei, la întâlniri din țări europene. Bărbatul a fost reținut în colaborare cu autoritățile din Republica Moldova, când încerca să se întoarcă dintr-o țară europeană (neprecizată) în Rusia.

Sursă: Pravda.ua

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday