Un grup de 13 state americane și capitala Washington D.C. au intentat procese împotriva TikTok, acuzând platforma că exploatează și dăunează tinerilor utilizatori, în timp ce induce în eroare publicul cu privire la aceste pericole. Procurorul general din California, Rob Bonta, și procurorul general din New York, Letitia James, au condus coaliția de 14 procurori generali, care au intentat fiecare proces în instanța de stat pentru încălcarea legilor de protecție a consumatorilor.

Bonta a spus că o investigație națională asupra TikTok a constatat că platforma “cultivă dependența de rețelele sociale pentru a crește profiturile companiei. TikTok vizează în mod intenționat copiii pentru că știe că ei nu se pot apăra sau nu au capacitatea de a crea limite sănătoase în jurul conținutului care provoacă dependență. Când ne uităm la criza de sănătate mintală a tinerilor și la mașinăria de venituri pe care TikTok a creat-o, alimentată de timpul și atenția tinerilor noștri, este devastator de evident: copiii și adolescenții noștri nu au avut nicio șansă împotriva acestor giganți ai rețelelor se socializare“, a transmis Bonta.

Procurorii acuză platforma că prioritizează maximizarea timpului petrecut de tineri online, prin algoritmul său care determină ce văd utilizatorii în flux. Acest lucru ajută la creșterea veniturilor platformei prin publicitate țintită. Platforma de socializare este acuzată și că a implementat “funcții de manipulare” pentru a menține utilizatorii tineri conectați în aplicație, inclusiv prin filtrele sale de “înfrumusețare”, notificări push, povești temporare, transmisiuni în direct și funcția de “redare automată”.

Făcând acest lucru, TikTok înșală utilizatorii susținând că acordă prioritate siguranței utilizatorilor prin diverse instrumente, linii directoare ale comunității și funcții de moderare a conținutului, dar “astfel de caracteristici și eforturi nu funcționează așa cum se anunță, efectele dăunătoare ale platformei sunt mult mai mari decât sunt recunoscute, iar TikTok nu acordă prioritate siguranței în detrimentul profitului”, a transmis biroul lui Bonta într-un comunicat.

Compania a negat acuzațiile, transmițând: “Oferim garanții solide, eliminăm în mod proactiv conturile utilizatorilor minori identificați și am lansat în mod voluntar funcții de siguranță, cum ar fi limitele implicite de timp de ecran, și confidențialitatea implicită pentru minorii sub 16 ani“.

Și alte platforme de socializare, inclusiv Facebook și Instagram, au fost date în judecată pentru acuzații similare.

Surse: The Hill, Reuters

Foto: Pressureua | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday