Conform unor oficiali din cadrul companiei, citați sub protecția anonimatului, decizia a fost luată în contextul în care investitorii au început să se concentreze mai mult pe randamentul pe termen scurt, în loc de tranziția energetică, în condițiile în care compania trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar.

Obiectivul asumat de British Petroleum (BP) în 2020 a fost considerat la momentul respectiv unul dintre cele mai ambițioase în domeniu. Acesta presupunea o reducere a producției cu 40% și dezvoltarea infrastructurii pentru energie verde, cum ar fi eoliană și solară, până în 2030. În februarie 2023, BP a revizuit în jos obiectivul său inițial de reducere a producției de petrol și gaze, de la 40% la 25%.

Conducerea BP s-a schimbat la începutul acestui an, iar noul director și-a stabilit drept obiectiv generarea de profit și atragerea de noi investiții. În acest context, compania are în vedere noi investiții în Orientul Mijlociu și Golful Mexic pentru a-și spori producția de petrol și gaze naturale, conform Reuters. Pentru moment, BP își menține obiectivul de a atinge zero emisii până în 2050.

Directorul BP va anunța anularea obiectivelor asumate pentru 2030 în luna februarie 2025, însă cel mai probabil, măsura a intrat deja în vigoare. Măsuri similare, de încetinire a tranziției spre surse regenerabile, au fost aplicate și de companiile rivale ale BP. Shell, de exemplu a încetinit ritmul de tranziție energetică încă de la începutul anului, reducând investițiile în proiecte verzi, precum cele eoliene offshore, biocombustibili și hidrogen.

Noile schimbări au loc în contextul șocului pe care războiul din Ucraina l-a creat asupra prețurilor și al necesității de a asigura securitatea energetică la nivelul continentului. Un oficial din cadrul BP consideră că compania a greșit în momentul în care a investit în surse verzi de energie, în timp ce competitorii și-au menținut investițiile în petrol și gaze naturale. De altfel, din 2020, de când BP și-a asumat noile obiective, a investit miliarde în producția energiei cu emisii scăzute de carbon și a redus drastic personalul care se ocupa de exploatarea petrolului și a gazelor.

Articolul integral la Reuters

Foto: Tomasz Smigla | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday