UPDATE: Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a confirmat că IDF l-a eliminat atât pe succesorul lui Hassan Nasrallah cât și pe cel care putea să îi ia locul. The Guardian subliniază că nu este clar la cine s-a referit Netanyahu când a vorbit despre cel care ar fi putu să urmeze după eliminarea succesorului lui Nasrallah.

Știrea inițială: Hezbollah a transmis că susține eforturile care vizează obținerea unei încetări a focului în Liban. Este prima dată când gruparea admite public că dorește un armistițiu fără a-l condiționa de oprirea războiul din Gaza. 

Declarațiile au fost făcute de secretarul general al Hezbollah, Naim Qassem. Discursul său televizat vine la 11 zile după uciderea de către Israel a lui Nasrallah, șeful grupării – eveniment considerat “cel mai devastator eșec al Hezbollah din ultimele decenii”. Qassem a spus că grupul va alege un nou secretar general, după ce, cu puțin timp înainte, Yoav Galant, ministrul israelian al Apărării, a declarat că Hezbollah este o organizație fără lider. Nasrallah a fost eliminat, înlocuitorul său a fost probabil, de asemenea, eliminat. Nu există nimeni care să ia decizii, nimeni care să acționeze. Galant a făcut referire la Hashem Safieddine, care însă nu fusese anunțat oficial drept succesor al vărului său, Hassan Nasrallah. 

Reuters și CNN au publicat informația că Hashem Safieddine nu a mai putut fi contactat de vineri, pe baza informațiilor transmise de o sursă libaneză din domeniul securității. Un oficial al armatei israeliene a confirmat pentru NBC News doar că IDF a bombardat periferiile de sud ale Beirutului, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, și a precizat că încă se fac verificări cu privire la situația lui Safieddine.

Gallant a adăugat că acțiunile pe care le întreprindem sunt observate peste tot în Orientul Mijlociu. Când fumul din Liban se va risipi, Iranul își va da seama că și-a pierdut cel mai valoros atuu, care este Hezbollah”.

Pe 8 octombrie 2023, la o zi după atacul Hamas asupra Israelului, Hezbollah-ul libanez și-a arătat solidaritatea față de gruparea teroristă și a bombardat Israelul, transmițând în repetate rânduri că își va opri atacurile numai după un acord de încetare a focului în Gaza. De asemenea, a atacat navele cargo care tranzitau Marea Roșie. Israelul a insistat însă ca Hezbollah să-și separe conflictul cu Israelul de războiul în curs cu Hamas. În ultima perioadă, Hezbollah a suferit lovituri succesive din partea Israelului, prin detonarea sistemelor de comunicații, desfășurarea de operațiuni terestre în sudul Libanului,  bombardamente zilnice și asasinarea mai multor comandanți de rang înalt ai grupării.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday