Ken McCallum, directorul general al Serviciului britanic de Securitate (cunoscut ca MI5), a declarat că serviciile de informații ale Rusiei “s-au aflat într-o misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene”, avertizând că Regatul Unit se confruntă cu cea mai “complexă și interconectată” amenințare pe care a văzut-o vreodată în cariera sa. Acesta a menționat că au existat comploturi de incendiere și sabotaj realizate de serviciul secret al armatei ruse (GRU), “care folosește rețele criminale pentru a efectua atacuri perturbatoare, deoarece majoritatea sau toți spionii din ambasadele țării au fost dați afară”.

Directorul MI5 spune că și Iranul utilizează aceeași metodă, de a folosi interpuși pentru a crea amenințări la adresa altor state: “Au existat 20 de comploturi susținute de Iran, din 2022 până în prezent. Amenințarea din partea Teheranului a crescut la o scară fără precedent, iar acum folosește persoane interpuse, cum ar fi din criminalitatea organizată, pentru a-și face treaba murdară”. Cumulat, numărul investigațiilor MI5 care au vizat activități ale altor state, inclusiv China, Rusia, Iran și altele, a crescut cu 48% în ultimul an.

“Primii 20 de ani ai carierei mele aici au fost plini de amenințări teroriste. Acum ne confruntăm cu acestea, alături de comploturi de asasinat și sabotaj susținute de actori statali, pe fundalul unui război terestru european major (n.r. Ucraina)”, a avertizat McCallum, care a declarat că amestecul complex de amenințări legate de terorism și amenințări din partea altor state a însemnat că MI5 a avut “o muncă infernală în mâinile sale”. Un total de 43 de atacuri teroriste în masă, aflate în stadiu avansat de pregătire, cu arme de foc și explozibili, asupra Regatului Unit, au fost dejucate din 2017.

Totuși, șeful MI5 a subliniat că activitatea antiteroristă a serviciului de securitate încă implică în principal extremismul islamic, urmat de “terorismul de extremă dreaptă”. Aproximativ 13% dintre cei investigați pentru implicare în terorism au sub 18 ani – ceea ce reprezintă o creștere de trei ori în ultimii trei ani. Oficialul atrage atenția că această tendință este amplificată de rețelele sociale, care creează “indivizi izolați, îndoctrinați online, racolați din colțurile întunecate ale internetului”. 

Surse: BBC, Sky News, Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday