UPDATE, ora 16:35: Atacul împotriva aerodromului Starokosteantîniv din regiunea Hmelnîțkîi, din această dimineață, a avut loc la o zi după ce ministrul olandez al Apărării a anunțat că “primele aeronave F-16 promise de Olanda au ajuns la Armata Ucraineană”. Oficialul nu a specificat despre câte este vorba.

Agenția Reuters remarcă faptul că Forțele Aeriene Ucrainene nu au raportat dacă la aerodrom s-au înregistrat pagube, însă simpla recunoaștere a incidentului este neobișnuită. Guvernatorul regiunii s-a limitat să spună că nu au fost victime sau daune la infrastructura critică. Ucraina a mai primit, în această vară, o serie de avioane de luptă F-16, iar oficialii păstrează secretă locația acestora, tocmai pentru a le proteja de atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune. 

Partea ucraineană a mai transmis că două rachete Kinjal au fost doborâte în regiunea Kiev, iar resturi de proiectil au căzut în trei districte ale capitalei. Au fost avariate un bloc de locuințe și un supermarket, iar un fragment a căzut în curtea unei școli. În cursul dimineții, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 32 de drone rusești și a anihilat alte 37, prin tehnici de război electronic.

Știrea în formă inițială: Război în Ucraina. Armata Ucraineană a bombardat puternic Crimeea, azi-noapte. Drone au lovit aeroporturile militare din Saki și Sevastopol, iar principalul depozit de carburanți din Feodosia arde, luni dimineață. ISW evaluează că rușii au pierdut cinci divizii de blindate, într-un an de ofensivă în Donbas.

Pe rețelele ruse circulă, luni dimineață, imagini cu un incendiu semnificativ, după ceea ce pare a fi fost un atac ucrainean cu drone asupra celui mai important depozit de carburanți din Crimeea ocupată. Autoritățile de ocupație au confirmat doar existența incendiului din Feodosia (nu și cauza lui), în timp ce Ministerul rus al Apărării susține că ar fi interceptat 12 drone azi-noapte deasupra Crimeei. De altfel, ucrainenii au mai atacat și în martie depozitul de la Feodosia.

Un alt incendiu a fost raportat lângă aerodromul militar Belbek (Sevastopol), iar la baza aeriană Saki, de lângă Simferopol, rezidenții din Crimeea raportează că au auzit la miezul nopții șapte explozii puternice.

În analiza sa zilnică, ISW observă faptul că Armata Rusă folosește tot mai puține blindate și tancuri pe fronturile din Donbas, deși continuă ofensiva spre Pokrovsk. “Aparent, forțele ruse au pierdut echivalentul a cinci divizii de vehicule blindate și tancuri în sectorul Pokrovsk, de la începutul operațiunii lor ofensive de capturare a Avdiivka, în octombrie 2023”. ISW citează evaluări din surse deschise și arată că este confirmată vizual pierderea a 1.830 de piese de echipament greu, între care 539 de tancuri și 1.020 de vehicule de luptă ale infanteriei. La acestea se adaugă 22 de lansatoare mobile de rachete (MLRS), 11 sisteme de artilerie remorcate și 92 de camioane neblindate.

“Comandamentul militar rus s-ar putea să nu fie dispus sau capabil să accepte amploarea și rata actuală a pierderilor de vehicule, având în vedere constrângerile de producție industrială a Rusiei. (…) Forțele ruse par să-și fi limitat utilizarea vehiculelor blindate în zona aflată imediat la vest de Avdiivka, în ultimele luni, deși și-au intensificat simultan operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk și desfășoară frecvent atacuri mecanizate, dar la nivel de pluton și companie”, mai arată ISW.

Față de toamna anului 2023, progresul forțelor ruse pe toate fronturile este unul foarte mic, singura lor reușită fiind cucerirea fortărețelor Avdiivka și (mai recent) Vuhledar și un avans de câțiva kilometri.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday