Analiza datelor colectate cu ajutorul sateliților a arătat că, în 1986, exista mai puțin de un kilometru pătrat de vegetație în Antarctica, dar până în 2021, suprafața s-a extins la 12 kilometri pătrați. Răspândirea plantelor, în principal mușchi, s-a accelerat din 2016, au descoperit cercetătorii. Studiul a fost publicat în revista Nature Geoscience.

Creșterea vegetației în regiunea unde predomină gheața și roca este o urmare a încălzirii globale, iar cercetătorii au constatat că Antarctica se încălzește mai repede decât media globală. Oamenii de știință au avertizat că această răspândire a vegetației ar putea oferi un punct de sprijin pentru speciile invazive în ecosistemul virgin antarctic, iar peisajul se va transforma radical.

Thomas Roland, coordonatorul studiului, consideră că, deși vegetație reprezintă o mică parte a peisajului, creșterea rapidă a suprafeței înverzite “arată cum această vastă și izolată sălbăticie este afectată de schimbările climatice cauzate de om“.

Accelerarea răspândirii mușchilor din 2016 coincide cu începutul unei scăderi a întinderii gheții marine în jurul Antarcticii. Mările deschise mai calde pot duce la condiții mai umede, care favorizează creșterea plantelor, au spus cercetătorii. Mușchii pot coloniza roca goală și pot crea fundația unor soluri care, împreună cu condițiile mai blânde, pot favoriza creșterea altor plante.

Olly Bartlett, coautor, a declarat: “Solul din Antarctica este în mare parte sărac sau inexistent, dar această creștere a vieții vegetale va adăuga materie organică și va facilita formarea solului. Acest lucru crește riscul ca specii non-indigene și invazive să sosească, transportate de oameni de știință sau de alți vizitatori pe continent“.

O înverzire similară a peisajului a fost raportată și în Arctica, iar în 2021, pe vârful uriașei calote glaciare a Groenlandei, a căzut pentru prima dată ploaie în loc de zăpadă.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday