Îngrijorarea tot mai mare cu privire la întreruperea aprovizionării cu petrol din Iran prin Strâmtoarea Hormuz a împins prețul Brent spre cel mai mare câștig săptămânal din ianuarie 2023. Vineri, se tranzacționa la 78,05 dolari per baril. West Texas a închis săptămâna la prețul de 75 de dolari pe baril, cu 5% mai mult decât joi. Ambele valori de referință au avansat cu aproape 10%, comparativ cu o săptămână în urmă..

Comercianții se tem că Israelul și Iranul și-ar putea lovi reciproc infrastructura energetică din cea mai importantă regiune exportatoare de petrol din lume. Orientul Mijlociu produce aproximativ o treime din producția mondială de țiței.

Analiștii și comercianții consideră că Israelul ar putea viza insula Kharg (principalul punct de export al Republicii Islamice, aflată în Golful Persic) și Iranul, riscând un răspuns violent din partea Teheranului. Generalul Ali Fadavi, comandantul adjunct al Gărzilor Revoluționare din Iran, a avertizat Israelul că o astfel de acțiune îi va transforma în ținte toate toate sursele de energie, inclusiv centralele electrice, rafinăriile și câmpurile de gaz.

Joi, președintele american Joe Biden a declarat că a discutat cu Israelul despre atacarea instalațiilor petroliere ale Iranului, iar vineri a transmis că a sugerat autorităților de la Tel Aviv să nu facă acest lucru, dar nu a primit un răspuns clar în acest sens.

Sursă: Financial Times

Foto: Alireza Teimoury | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday