În jurul orei 21:30 (ora României), Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a anunțat pe rețeaua X că militarii americani au lovit 15 ținte din Yemen, din zonele controlate de gruparea Yemen susținută de Iran. Atacul a fost demarat în jurul orei 17, au fost distruse capacități de atac ale rebelilor, în scopul protejării libertății de navigație în apele din jurul Yemenului.

Anterior, oficiali americani au declarat pentru marile agenții de presă că atacul a fost efectuat de avioane și nave de război, care au bombardat sisteme de arme, baze și alte echipamente din cinci locații din țară. Potrivit postului de televiziune Masirah, controlat de Houthi, printre locații s-au numărat capitala Sana’a, aeroportul Hodeidah, sudul orașului Dhamar și sud-estul provinciei Bayda.

Operațiunea militarilor americani a avut loc la câteva zile după ce Houthi au amenințat cu “operațiuni militare din ce în ce mai intense” împotriva Israelului și după ce au doborât o dronă militară americană care survola Yemenul. 

Încă de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, rebelii Houthi au atacat nave comerciale despre care spuneau că au legătură cu Israelul. Operațiunile au atras represalii din partea SUA și a Marii Britanii și au perturbat lanțurile internaționale de comerț.

Surse alternative: Associated Press, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday