Vaccinul este dezvoltat de o echipă de experți ai Institutului MRC Weatherall de Medicină Moleculară din cadrul Universității Oxford, care speră că în timp produsul să ducă la eradicarea bolii. “OvarianVax” ar putea funcționa asemănător cu vaccinul împotriva HPV (un virus ce se poate transmite prin contact sexual și, în anumite cazuri, duce la probleme grave de sănătate), prin “antrenarea” sistemului imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase în stadiile incipiente. 

Cercetătorii urmează să stabilească ce proteine de pe suprafața celulelor canceroase, în stadiu incipient, sunt identificate cel mai bine de sistemul imunitar și cât de eficientă este formula serului, în teste de laborator. Ulterior, vor avea loc testele clinice pe pacienți umani, mai exact pe femei cu mutații la nivelul genei BRCA, în cazul cărora riscul de apariție a cancerului ovarian până la vârsta de 80 de ani este cu până la 65% mai mare decât în cazul femeilor sănătoase.

Cancerul ovarian este a doua cea mai frecventă formă de cancer la femei, după cel mamar, care este mai răspândit pentru că este diagnosticat în faze avansate. Și cancerul ovarian este descoperit în stadii avansate, deoarece nu există teste de screening și prezintă simptome vagi, precum balonarea și lipsa apetitului.

Cancer Research UK, una dintre cele mai mari organizații caritabile din lume dedicate cercetării cancerului, finanțează studiul cu până la 600 de mii de lire sterline în următorii trei ani.

Sursă alternativă: Sky News

Foto: Noipornpan | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday