“Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirii acestora, Comisia propune, de asemenea, să acorde părților timp suplimentar pentru a se pregăti”, explică Comisia Europeană, cu privire la legea menită să împiedice folosirea produselor precum cafea, cacao, cauciuc, lemn, ulei de palmier, dacă acestea provin din zone defrișate. Propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European și de statele membre, înainte de a intra în vigoare din 30 decembrie. Astfel, dacă este aprobat noul regulament, măsura ar urma să intre în vigoare abia la finalul anului viitor.
Amânarea a fost propusă recent de 27 de asociații europene ale fermierilor și ale producătorilor, care au avertizat că vor apărea penurii și creșteri de prețuri pentru cafea, soia, carnea de vită și cauciuc. Principalii producători de materii prime, precum Brazilia și India, contestă noul regulament, iar producătorii de ulei de palmier din Indonezia au declarat că, cel mai probabil, nu vor respecta legea, deoarece nu au permisiunea guvernului pentru a partaja informații legate de geolocalizare și partajarea datelor cu guverne străine. Între timp, organizațiile de mediu critică intenția de amânare, catalogată drept “un act de vandalism împotriva naturii, care va intensifica distrugerea pădurilor tropicale, amenință oamenii și viața sălbatică”. Organizațiile de mediu au cerut mai multă transparență, din cauză că industria este acuzată de defrișări și alte daune asupra mediului.
Comisia va stabili, săptămâna viitoare, riscul fiecărei țări (ridicat, mediu sau scăzut), lucru care va determina cât de mult vor fi monitorizate exporturile. Multe țări producătoare, precum Thailanda, Vietnam și Brazilia, au pus în aplicare măsuri care, speră ele, vor respecta normele. De altfel, este cunoscut faptul că Brazilia a permis în ultimii ani defrișări masive, tocmai pentru a-și crește producția, inclusiv de cafea și ulei de palmier.
Când a elaborat noul regulament, în urmă cu doi ani, Parlamentul European arăta că în ultimii 30 de ani, planeta a pierdut, din cauza defrișărilor, o suprafață de pădure mai mare decât cea de 4,2 milioane de kilometri pătrați a UE, iar consumul din blocul comunitar a contribuit la 10% din aceste pierderi. Cel mai mult, UE consumă ulei de palmier și soia.
Un raport elaborat în 2023 indica faptul că o treime din companiile din toată lumea ce obțin produse pe terenuri defrișate nu au stabilit și nici nu au în vedere nicio politică de reducere a fenomenului despăduririlor.
Sursă: Financial Times
Foto: Mantas Zilicius | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.