După decizia Marii Britanii de a ceda suveranitatea Arhipelagului Chagos din Oceanul Indian către Mauritius, Argentina a reiterat intenția de obține suveranitate totală asupra Insulelor Falkland/Malvine.

Ministrul argentinian de Externe a promis ”acțiuni concrete” pentru a se asigura că insulele vor fi predate către Buenos Aires. Într-un mesaj postat pe Twitter/X, acesta a precizat: ”Urmând calea pe care am ponit deja, cu acțiuni concrete și nu retorică goală, vom recupera suveranitatea deplină asupra insulelor noastre Malvine. Locuitorii acestora au fost, sunt și vor fi întotdeauna argentinieni”.

În acest context, guvernatorul insulelor a ținut să calmeze populația, precizând că situația celor două teritorii este foarte diferită. ”Aș dori să vă asigur că contextele juridice și istorice ale Arhipelagului Chagos și ale Insulelor Falkland sunt foarte diferite. Miniștrii Marii Britanii au fost foarte clari pe tot parcursul procesului că Marea Britanie nu va fi de acord cu nimic care riscă să pună în pericol suveranitatea în alte teritorii de peste mări. Guvernul Regatului Unit rămâne angajat să apere dreptul la autodeterminare al locuitorilor insulelor Falkland, iar angajamentul neclintit al Regatului Unit de a apăra suveranitatea britanică rămâne nediminuat”, a spus acesta într-un mesaj către cetățeni.

Insulele Falkland sunt un teritoriu britanic din sud-vestul Oceanului Atlantic. Argentina pretinde de multă vreme suveranitatea asupra insulelor, pe care le-a invadat în 1982. După un război care a durat 74 de zile, în care au murit 655 de argentinieni și 255 de britanici, Regatul Unit a redobândit controlul asupra insulelor.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday