Statele Unite au confiscat 41 de domenii de internet utilizate de agenții de informații ruși și de proxy-urile acestora pentru a pirata agenții guvernamentale, potrivit unui comunicat de presă emis de Departamentul de Justiție al SUA. Simultan, într-o acțiune coordonată, Microsoft a eliminat 66 de domenii de internet utilizate de hackeri ruși, care aveau legături cu serviciile de securitate ale Rusiei. Biroul FBI din San Francisco investighează cazul.

Hackerii au folosit domeniile într-o campanie de spear-phishing menită să obțină acces la informații de la companiile americane, foști și actuali angajați ai comunității de informații din SUA, ai Departamentului de Apărare, Departamentului de Stat, Departamentului de Energie, contractorii americani din domeniul militar, dar au vizat și cetățeni americani.

Potrivit oficialilor americani, campania de hacking a urmărit să strângă inclusiv informații despre eforturile SUA și ale aliaților de a sprijini Ucraina, dar și să se infiltreze și să submineze organizațiile pro-democrație și pentru drepturile omului din SUA, Marea Britanie și Europa de Est.

Domeniile confiscate au fost folosite de hackeri aparținând “Grupului Callisto” și partenerilor săi, pe care DOJ i-a descris ca fiind o unitate în cadrul FSB. Grupul, cunoscut și sub numele de “Cold River” sau “Star Blizzard”, a vizat în 2016 biroul de externe al Marii Britanii. În decembrie 2023, DOJ a pus sub acuzare doi hackeri afiliați Cold River pentru o campanie de piratare a rețelelor de computere din SUA, UK, alte două state membre NATO nenumite și Ucraina.

Este cea mai recentă dezvăluire a autorităților americane privind operațiunile desfășurate de Rusia în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA, chiar dacă, de data aceasta, hackerii nu au vizat direct campaniile politice sau infrastructura electorală, ci mai degrabă au avut ca scop degradarea societății civile, potrivit Microsoft.

Din ianuarie 2023 până în august 2024, hackerii au vizat 30 de organizații precum instituții media, think tank-uri și organizații neguvernamentale, furându-le datele interne sensibile și încercând să le submineze activitățile, potrivit Steven Masada, consilier general la Microsoft.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday